Reštaurácie a hotely: tak zle ešte nebolo

Tak zle ešte nebolo. S týmto konštatovaním sa TREND stretáva v poslednom čase pravidelne, keď sa s hoteliermi a majiteľmi reštaurácií rozpráva o situácii na pracovnom trhu v hotelierstve a gastronómii.

470425
10.8.2017 / Jarmila Horváthová
stern,de

V médiách sa možno dočítať, koľko ľudí chýba v priemysle, poľnohospodárstve, IT... hotelieri tak hlasno nekričia, ale o tom, že situácia je kritická a stále sa zhoršuje, svedčia údaje o zamestnanosti v tomto segmente, ktoré TREND-u poskytol portál Profesia.sk.

Z nich napríklad vyplýva, že kým v roku 2013 bol počet inzerovaných ponúk v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve (to znamená, voľných, neobsadených pozícií) 5 458, minulý rok ich už bolo 12 863 a v prvom polroku tohto roku 7 315. To znamená, ak by tento trend pokračoval, tak je to cca 15-tisíc chýbajúcich pracovných síl. V reále ešte viac, alebo veľa podnikov inzeruje voľné pozície aj na priamo, napr. v svojich prevádzkach. Pritom nové hotely, ani reštaurácie sa vo veľkom neotvárajú.

Na výber nie je

Rovnaký trend – pre zamestnávateľov nie potešujúci, je aj vo vývoji priemerných reakcií uchádzačov na jednu ponuku. Kým v roku 2013 ich bolo ešte 54,3, minulý rok už len 15,1 a tento rok ešte menej – 13,8.

Najčastejšie hľadanými profesiami sú podľa portálu pozície čašník (2 682 ponúk), nasleduje kuchár, tých hľadali zamestnávatelia na 1 903 pracovných pozícií. A vyberať si z čoho veľmi nemajú – na pozíciu čašník prišlo na jeden inzerát 13,9 reakcií, na pozície kuchárov na jednu ponuku len dve (!) reakcie.

Často sa hovorí aj o nízkych platoch v gastronómii a hotelierstve. Tie sú samozrejme v štatistikách ovplyvnené aj tým, že veľa podnikov vypláca svojim zamestnancom časť výplaty na ruku. Podľa údajov Profesie majú tento rok najnižšie platy pomocní kuchári – 548, 04 eur, kuchári majú 831,64 eur a šéfkuchári 1 255,90 eur. Platové rozpätie u šéfkuchárov je ale široké, napríklad na pozícii executive chef v hoteloch majú platy podstatne vyššie.

Cudzí jazyk a milota

Oveľa horšie sú v hoteloch napríklad recepčné, ktoré musia ovládať cudzí jazyk, zvládať rezervačné systémy, mať rozsiahle znalosti o lokalite a ešte aj zvládať komunikáciu (často krízovú) s hosťami. Podľa informácií TRENDu má recepčná v malom bratislavskom 5-hviezdičkovom boutique hoteli plat 770 eur v hrubom, a v sieťovom štvorhviezdičkovom tiež okolo 700 eur.

To, že veľa reštaurácií platí svojim zamestnancom oficiálne len časť mzdy a časť dostávajú v hotovosti „do obálky“ je veľkým problémom najmä gastronómie. Pre brandžu samotnú, keďže je ťažko byť cenovo konkurencie schopní keď sa personálne náklady v jednom a druhom podniku diametrálne líšia. Ale samozrejme aj pre zamestnancov, keďže robia za minimálne mzdy so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú.

Takto sú vyplácaní najmä mladí ľudia do 30 rokov, ktorí zatiaľ nepotrebujú hypotéky atď. Trend vyplácania mzdy „pomimo“ by ale mal byť v nasledujúcich rokoch na ústupe – súvisí to s vekovou štruktúrou zamestnancov. Predpokladá sa, že budú starnúť a ochota pracovať za minimálnu mzdu a zvyšok brať bokom, bude klesať.

Čašník je najhľafanejšia profesia v gastronómiiZdroj: http://www.delicardo.de

Reštaurácie, ktoré platia svojim zamestnancom všetko na výplatnú pásku, majú väčšinou o niečo menšie problémy s fluktuáciou aj keď je to individuálne. Ľudí, ktorí uprednostnia podnik, kde dostanú o stovku-dve viac, ale načierno, je stále dosť. „U mňa dostávajú všetci celú výplatu na pásku a na odvodoch ma to stojí šialené peniaze. Keď však vidím, ako všetci nariekajú nad fluktuáciou, nedostatkom ľudí a my máme kolektív stabilný, hovorím si, že to má zmysel,“ konštatuje Ján Vlčko z reštaurácie Brasserie La Marine.

Ivana Molnárová z Profesie na konferencii TRENDu Horeca Manažment upozorňovala, že v súčasnej núdzi o zamestnancov je práve prístup zamestnávateľov k personálu, pracovné podmienky a imidž aký má reštaurácia či hotel v brandži a medzi ľuďmi, ktorí v nej robia, veľmi dôležitý na to, aby vedeli chýbajúce pozície obsadzovať. Pri hľadaní personálu je tiež nápomocné, ak uvádzajú zamestnávatelia v pracovných ponukách aj platové podmienky, na tieto inzeráty reaguje väčšinou viac ľudí.

© 2017 News and Media Holding