Vyplýva to z pohľadu na rebríčky TREND TOP Reštaurácie a hotely 2017, ktoré zverejnil dnes portál restauracie.etrend.sk. Najúspešnejšie reštaurácie, hotely, penzióny, ale aj somelierov a šéfkuchárov ocenil TREND už 15-ty krát vo štvrtok na galavečere v rámci konferencie TREND Top Horeca Manažment, ktorá sa konala v hoteli Partizán na Táloch.
Hodnotilo sa 20 bodovou stupnicou (takú používa aj druhý najznámejší bedeker na svete, francúzsky Gault Millau). Hodnotitelia TREND-u kládli u reštaurácií najväčší dôraz samozrejme na kvalitu jedla a servisu, ale dôležité bolo napríklad aj ako podnik sleduje trendy v gastronómii a tiež prostredie v akom hosť stoluje. Najviac, 18,5 boda a najvyšší počet hviezdičiek, päť, dostalo päť reštaurácií – štyri bratislavské a jedna „z vidieka“.
Z Bratislavy to boli Fou Zoo, UFO watch.taste. groove, Liviano a River Bank (ešte pod vedením Igora Čehyho, od 1. 2. ho tu vystriedal Jaroslav Žídek) a k nim pribudla Afrodita v Čereňanoch Mariána Fila. V rebríčkoch na restauracie.etrend.sk sú podniky zoradené podľa bodov a hviezdičiek a tie, ktoré majú rovnaký počet sú zoradené v rámci jedného bodu podľa abecedy. Rovnako je to aj v rebríčkoch hotelov.
Ocenení zástupcovia najlepších reštaurácií Slovenska Zdroj: Milan David
Pri hoteloch sa kládol najväčší dôraz na vybavenie – to znamená kvalitu zariadenia a štýl hotelových izieb, verejných hotelových priestorov, možností relaxu v hoteli aj v jeho areáli, ale tiež ako informuje o tom, čo sa dá robiť v okolí. No a samozrejme na kvalitu servisu, ktorý hosťom poskytuje – od pohodlného objednania až po veci, či personál hostí na chodbách zdraví.
Z hotelov dostali najviac bodov, 18,5, tie, ktoré vyhrali aj minulý rok – päťhviezdičkové Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese a Amade Chateau vo Vrakúni (na titulnej fotografii je zľava riaditeľka hotela Amade Chateau Agáta Farkašová a šéfka marketingu a sales Grand Hotel Kempinski High Tatras Alena Spišiaková).
Víťaz v kategórii penziónov má tiež to isté meno ako rok predtým – Wellness Penzión Strachan. Okrem najlepších stravovacích a ubytovacích zariadení TREND ocenil aj 20 najlepších šéfkuchárov, 10 somelierov, a ďalšie reštaurácie ako Tip Trendu, kde ide o podniky, ktoré síce nemusia byť úplne slovenská špička, ale sú obľúbené a Reštauráciu pána Šéfkuchára, kde sa ocenenie dáva podniku, kde je šéfkuchár aj majiteľom, resp. ide o rodinný podnik so šéfkuchárom-majiteľom, či spolumajiteľom.
Ocenení - najelpšie penzióny Slovenska Zdroj: Milan David
Projekt TREND TOP Reštaurácie a hotely má 15-ročnú históriu a ide o jediný koncept na Slovensku, kde hodnotia zároveň stravovacie aj ubytovacie zariadenia po celej krajine nezávislí hodnotitelia. Hodnotiace návštevy sa robia vždy od mája do februára ďalšieho roku formou mystery shoppingu. Vyvrcholia vždy slávnostným vyhlásením výsledkov na konferencii TREND Horeca Manažment, ktorá sa koná vždy v marci. Články z hodnotení uverejňuje celý rok portál www.restauracie.etrend.sk.
Do hodnotenia TREND zaraďuje v súlade s názvom projektu len slovenské špičkové, teda TOP zariadenia. V ročníku 2016/2017 bolo do projektu zaradených navštívených a hodnotených niečo vyše 200 ubytovacích a stravovacích zariadení.
Tip Trendu 2017
Tarpan, Bratislava
Brasserie La Marine, Bratislava
Restaurant 70. Ostrov pri Piešťanoch
Reštaurácia hotela Lesná, Stará Lesná
Reštaurácia Pána šéfkuchára 2017
Víno & Tapas, Poprad – Spišská Sobota
Trend Top šéfkuchári 2017
Peter Ďurčo, Top Restaurant, Žilina
Zoran Jovanovič, Kogo a D Steauhouse, Bratislava
Igor Čehy, Bratislava
Jozef Masarovič, Ufo watch. taste. groove, Bratislava
Gabriel Kocák, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica,
Michal Konrád, Fou Zoo, Bratislava
Peter Kulhány, Bistro Smartfood, Banská Bystrica
Jozef Breza, Gašperov mlyn, Batizovce
Tomáš Tejbus, Grand Restaurant Kempinski, Štrbské Pleso
Erik Volko, Bistro Chef. Zvolen
Martin Miklošík, Liviano, Bratislava
Jozef Riska, Savoy Restaurant, Bratislava
Imre Bindics, Amade Chateau Vrakúň a Villa Rosa, Dunajská Streda
Zuzana Sisáková, Víno & Tapas, Poprad
Tomáš Opletal, Brasserie Anjou, Bratislava
Branislav Valachovič, Pavúk Wine Restaurant
Michal Škorec, Diva Restaurant pri Synagóge, Trenčín
Marián Filo, Afrodita, Čereňany
Braňo Križan, Hotel Matyšák, Bratislava
Lukáš Hesko, Fach, Bratislava
Trend Top somelieri 2017
Slavomíra Raškovič, Gašperov Mlyn, Batizovce
Matúš Hamara, Grand Restaurant, Kempinski, Štrbské Pleso
Peter Majerník, Café Ristorante Kogo, Bratislava
Tomáš Šajgal, Fou Zoo, Bratislava
Miroslav Lipták, Hotel Lesná, Stará Lesná,
Tomáš Vyšvader, Pavúk Wine Restaurant, Modra
Attila Kovács, Amade Chateau, Vrakúň
Martin Hirkala, Afrodita Čereňany
Stanislav Mačor, Hotel Turiec, Martin
Rastislav Mudrák, Hotel Borovica, Štrbské Pleso,