V Burgenlande majú výborné jedlo a víno – aj u Slovákov

Mať na tanieri výborné jedlo a zapíjať ho rovnako výborným vínom je potešenie. Niekedy má ale toto snúbenie netradičnú formu. Napríklad keď v rakúskom Burgenlande degustujete jedlo a víno, ktoré pripravili tam pôsobiaci Slováci.

501379
28.11.2019 / Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová

Tak sme v Donnerskirchene, na podujatí, ktoré pripravilo združenie Burgenland Genuss (doslova Pôžitok Burgelandu) chutnali jedla a vína, ktoré pripravili šéfkuchár Michal Rabina z Eisenstadtu , pôvodom z Trenčína a vinár Pavol Král, Žilinčan, ktorý má vinárstvo a penzión v Ruste.

Samotná organizácia Genuss Burgenland, ktorá je financovaná aj z verejných zdrojov, má totiž za úlohu podporovať burgenlandských producentov, farmárov, vinárov a robiť im marketing. Tiež ich spájať s reštauráciami, ktoré sú potenciálnymi odberateľmi ich produkcie. Tentokrát spojila dvoch Slovákov, ktorí v Burgenlande pôsobia. Aj keď treba povedať, že oni sa poznajú už roky a napríklad vína z vinárstva Pavla Krála sú na vínnej karte reštaurácie Michala Rabinu.

Die Alm by Rabina Zdroj: Die Alm by Rabina

Pasienok, ktorý je niečím iným

Ten má svoj podnik Die Alm by Rabina v hlavnom meste Burgenlandu, v Eisenstadte a kto vie po nemecky vie, že Die Alm je horský pasienok. Názov je v tomto prípade mierne zavádzajúci, reštaurácia sa nenachádza v nijakej (napríklad) chate, ale v pôvodne poľovníckom zámočku z roku 1804. Ide o najvyššie položenú reštauráciu v meste s najkrajším výhľadom na Eisenstadt.

Keďže november je v Burgenlande v znamení husí a má ich aj Michal Rabina na jedálnom lístku v svojom podniku, servírovali sa jedlá z nich aj v Donnerskirchene. Začínali sme terinou nie z husacej, ale kačacej foie gras a pokračovali Zemiakovými knedľami plnenými husacím mäsom ako teplým predjedlom a Husou na klasický spôsob s gaštanmi, karamelizovanými jablkami a „servítkovou“ knedľou. Jedno lepšie ako druhé. Kombinácia zemiakového cesta a trhaného husieho mäsa bola naozaj lahodná, rovnako ako potom hus, ktorá bola pripravená metódou sous vide a mäso bolo také mäkké a jemné, že sa priam rozpadalo na jazyku.

Penzión KralZdroj: Pension Kral

Meno ako symbol

K nim sa servírovalo víno z vinárstva Kral Steffanus z Rustu, ktoré vlastní Žilinčan Pavol Král. Značka vznikla symbolickým spojením priezviska Král s menom Stefan – tak sa totiž volá skúsený vinár, Rakúšan Stefan Zehetbauer, s ktorým P. Král značku v roku 2009 založil. Zároveň má názov aj ďalšiu symboliku – Svätý kráľ Štefan I. alebo Štefan Veľký bol prvým kráľom Uhorska v dobe, kedy ešte Slovensko a Rakúsko patrili pod rovnakú monarchiu.

Vína vinárstva už získali početné ocenenia aj na medzinárodných súťažiach a k husi sa napríklad servírovala vlajková loď vinárstva – Cuvée Magnus Four, ktoré robia z toho najlepšieho hrozna odrôd Merlot a Cabernet Franc, ktoré dopestujú. Toto víno vyhralo zlatú medajlu na najväčšej svetovej súťaži vín AWC Vienna pre rok 2017 a 2018.

Vinársvo má v Ruste aj vlastný penzión nazvaný príznačne Pension Kral bike & wine, keďže okolo Neziderského jazera, kde sa nachádza sú desiatky kilometrov cyklistických trás a tak je súčasťou penziónu aj kolekcia e-bikov a „normálnych“ bicyklov, ktoré sa dajú požičať.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel