V júni sa na Slovensku jedáva v parkoch

Jún majú už jedenásť rokov priaznivci chutného jedla a pitia v Košiciach a Bratislave vyznačený v kalendári červenou farbou – v týchto dvoch mestách sa totiž v júni pravidelne koná gastronomický festival Gurmán Fest.

495569
10.6.2019 / jh
Gurmán Fest

V Košiciach bol tento víkend jeho desiaty ročník, v Bratislave začal o rok skorej a 11. ročník sa bude konať 21.-23.júna.

Kým v Košiciach má už roky pevné miesto konania, v Mestskom parku, v Bratislave je „putovným“ festivalom. Začínal na Tyršovom nábreží, niekoľko rokov sa konal v Medickej záhrade, potom sa presťahoval na dostihovú dráhu v Petržalke. Minulý ročník sa konal v Sade Janka Kráľa a tento rok bude festival opäť na novom mieste  - v Parku Andreja Hlinku v Ružinove.

Postupne sa mení aj skladba zúčastnených podnikov – kým v minulosti prevažovali klasické reštaurácie, ktoré ponúkali špeciálne festivalové menu a cezeň sa snažili dostať sa do povedomia ľudí, ktorí by k nim bežne nešli, posledné roky je skladba vystavovateľov veľmi pestrá. Od fine dnning reštaurácií ako je UFO alebo Fou Zoo až po stánky ponúkajúce trdelníky, podplamenníky, dolky atď.

Gurmán Fest 2018, Paradox WinebistroZdroj: Gurmán Fest

Veľkú pozornosť venujú na bratislavskom aj košickom festivale nápojom – v Košiciach mali pivný stan, v Bratislave to bude Beer Port, svoje produkty budú ponúkať vinári aj dovozcovia a distribútori vína, pozornosť bude venovaná aj nealko nápojom a káve. Všetky produkty na festivale sa dajú kupovať výlučne za festivalové platidlo – gurmány, ktoré sa budú predávať na mieste, alebo sa bude dať platiť bezkontaktne prostredníctvom tzv. Gurmán Card a aj mobilnej aplikácie.

Festival sa od začiatku snaží riadiť zásadami udržateľnosti, od prvého ročníka používajú kompostovateľný riad a separujú odpad. Ako prví na Slovensku sa pridali k iniciatíve svetoznámeho kuchára Massima Botturu a zapojili sa do jeho projektu „Food for Soul“, ktorý bojuje proti potravinovému odpadu a sociálnej izolácii.

Táto téma rezonuje aj v programe festivalu . na tom košickom mal napríklad prezentáciu známy kuchár Vojto Artz, zameranú na koncept Zero Waste v kuchyni, teda ako variť tak, aby sa všetky suroviny spotrebovali do poslednej omrvinky.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel