Keď v káve kvitne tulipán

Latte art alebo kreslenie na kávu

368197
20.2.2012 / shp

Kým v príprave každodenného espressa máme veľké medzery, v latte art sa reprezentantom Slovenska darí aj na medzinárodných súťažiach. Miriam Szaboová z Nových Zámkov sa presadila na majstrovstvách Európy 2010, o rok neskôr sa Stano Cibuľa zo Zvolena (majster barista SR 2007 a 2010) umiestnil vďaka indiánovi a štvoritému tulipánu v polovici rebríčka. Podľa českého baristu Michala Křižku vyzerá latte art (kreslenie v káve) veľmi pôsobivo.

„Osobne to nemám rád. Podľa mňa by sa káva nemala stretávať s mliekom. A najviac ma šokuje, že mnohí majstri latte art vôbec nevedia pripraviť dobré espresso,“ kritizuje túto kávičkovú špecializáciu, hoci jemu ide perfektne.

Marián Galuška zo Žiliny, majster barista SR 2008, zdôrazňuje ako prvý krok zvládnutie espressa a ako druhý obetovanie litrov mlieka. Barista sa musí naučiť správne ho vyšľahať. Medzitým vraj zistí, že nezáleží na obsahu tuku v mlieku, ale na proteínoch.

Skúsený barista už podľa zvuku penenia vie, či sa mu latte art podarí. Vytvorí sa akási mikropena bez bublín, s hladkým a lesklým povrchom. Ak je veľmi prešľahaná, suchá, obrázok sa nepodarí. Pre začiatočníkov by vybral srdce, lebo nie je zložité. Pokročilý môže skúsiť stromček, rozetu či tulipán, vrcholom je zatvorený alebo osemvetvový.

V kaviarni hosť ocení, keď sa motívy striedajú, na súťaž však treba priniesť fotografiu a čo najvernejšie ju zopakovať. Objavuje sa už aj medveď, tiger alebo niekoľko obrázkov naraz. Majstrovi Európy 2011 Chrisovi Lukakisovi sa podarilo vtesnať do šálky labuť, tulipán i rozetu. Slovak Coffee Association organizuje domáce súťaže Latte Art Jam. V marci bude štvrté kolo v Banskej Bystrici.

55-Latte-art

Dočítali ste článok z TRENDU
Článok vyšiel v týždenníku TREND 4/2012. Ak ste predplatiteľ TRENDU alebo TRENDU Digital, prihláste sa alebo si aktivujte predplatiteľský prístup.
Vyberte si predplatné od 4,45 €

Diskusia (1reakcia)

Nájdi reštauráciu alebo hotel