Vo Viedni je hitom vegánska zmrzlina

Anketu o najobľúbenejšiu zmrzlináreň v rakúskom hlavnom meste vyhrala zmrzlináreň Veganista, ktorá robí vegánsku zmrzlinu.

469990
http://www.viennainside.at

Ktorá zmrzlináreň je v Bratislave najobľúbenejšia? Tipovať by sme to mohli možno akurát tak podľa radov pred jednotlivými prevádzkami, s väčším prieskumom obľúbenosti, ktorý by priniesol relevantné výsledky sme sa nestretli. V susednej Viedni v tom majú jasnejšie. Časopis Falstaff usporiadal nedávno anketu o najobľúbenejšiu zmrzlináreň v rakúskom hlavnom meste a veľkým odstupom vyhrala zmrzlináreň (v nemčine na to majú krajší výraz – Eissalon, teda zmrzlinový salón) Veganista, ktorá sa orientuje na výrobu a predaj vegánskej zmrzliny. Získala 43 percent hlasov, druhá skončila zmrzlináreň Eis Greissler, kde predávajú biozmrzlinu (22 percent hlasov) a tretia Leones Gelato (11 percent), ktorú otvorili v máji 2015.

Veganista1Zdroj: Foto: Jarmila Horváthová

Veganista patrí sestrám Cecilia a Susanna Paller-ovým, ktoré prvú prevádzku Veganistu otvorili v roku 2013. Že vo Viedni vegánska zmrzlina chutí naznačuje otvorenie už piateho salónu teraz v auguste. Denne ponúkajú 18 druhov zmrzliny. Všetku, čo produkujú, robia bez mlieka, vajec, hotových produktov a prísad. Aj namiesto klasického cukru používajú jeho zdravšie náhrady. Pri všetkých zmrzlinách je označené, aké mlieko obsahujú – či sójové, kokosové alebo ovsenné, prípadne sú úplne bez neho. Väčšina surovín je v biokvalite a hoci v ponuke sú aj mangová zmrzlina, či matcha, teda zmrzlina zo zeleného čaju, v princípe, sa snažia, aby suroviny nevozili cez pol zemegule a ak už, aby boli Fair Trade.

Eis GreisslerZdroj: http://www.viennareview.net

V ponuke mávajú zmrzlinovú klasiku ale videli sme tu aj extravagantnejšie kombinácie ako bazalková, pomarančovo-olivovo-šafránová alebo jahodovo-agávová. My sme tu svojho času ochutnali mandľovo-kokosovú a jogurtovo-jahodovú zmrzlinu. Obidve boli výborné, krémovité, viac sa nám páčila mandľovo-kokosová. Pri jahodovo-jogurtovej bolo v chuti trochu cítiť sójové mlieko. Kornútky, do ktorých zmrzlinu dávajú, sú bez gluténu, aby boli vhodné pre celiatikov.

Leones-GelatoZdroj: http://www.viennareview.net

Úspešné sestry vydali už aj knihu o tom, ako si pripraviť vegánsku zmrzlinu doma. Ale jednoduchú si s trochou šikovnosti možno pripraviť aj bez nej, ako sorbet – stačí rozmixovať sezónne ovocie, ktoré je k dispozícii, s trstinovým cukrom alebo javorovým sirupom, citrónovou šťavou, prípadne dochutiť čerstvou mätou alebo medovkou (odvážnejší bazalkou) a dať zmraziť. Aby bol sorbet pekne krémový, treba ho niekoľko krát počas mrazenia vybrať a rozmixovať tyčovým mixérom, aby sa narušili kryštáliky ľadu. 

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)