Vyzerá to ako železničná stanica, ale nie je to železničná stanica. Čo to je?

Viacero turistov v stredočeskom mestečku Český Šternberk so 164 obyvateľmi krúti hlavou, prečo železničnú stanicu postavili tak vysoko na svahu nad železnicou. Potom sa však dozvedia, že to nie je železničná stanica, ale Parkhotel.

497151
30.7.2019 / Ján Blažej
Ján Blažej

Vyzerá ako železničná stanica, lebo ho navrhoval architekt, ktorý staval tieto  budovy po Európe. Hotel si objednal gróf Leopold zo Sternbergu, tajný cisársky radca po tom, čo získal v roku 1899 koncesiu na stavbu železnice v údolí rieky Sázava.

Posázavský pacifik

Jeden z najstarších českých šľachtických rodov pochopil hospodársky význam jednokoľajky a hotel, mohol priniesť aj rozvoj turistiky. Cieľovou skupinou boli Pražania, ktorí to mali do malebnej prírody 52 kilometrov. Lokálku kanoisti i trampi premenovali na posázavský pacifik.

Hotel s 55 posteľami v 19 izbách patrí v súčasnosti už 96-ročnému Zdeňkovi Šternbergovi, majiteľovi impozantného hradu Český Šternberk na skalnatej ostrohe vysoko nad opačným brehom rieky. Ten  vyše 770 rokov obývalo postupne dvadsať generácií tohto rodu. Rekonštruovaný hotel je stále jednoducho vybavený a reprezentuje sieť českých vidieckych ubytovacích zariadení, ktoré slúžili medzi vojnami dovolenkám českej strednej vrstvy. V súčasnosti ho vyhľadávajú skôr ľudia s tenšou peňaženkou, ale aj milovníci prírody a romantiky, kajaky.

Český Šternberg - Hradné zbierky vidí ročne okolo stotisíc turistovZdroj: Ján Blažej

V ostatnom čase je to aj raj cykloturistov a na pár dní sa zastavujú aj seniori z niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky. Turistická sezóna je pomerne krátka, preto sa ju súkromný nájomca snaží rozšíriť aj o rozličné školenia, firemné podujatia, teambuildingy, školské výlety, ktorým neprekáža, že k dispozícii nie je wellness. Príležitostne sú tam aj svadobné hostiny.

Sýta staročeská kuchyňa

Reštaurácia hotela slúži predovšetkým ubytovaným hosťom a  ponúka predovšetkým sýtu staročeskú kuchyňu, napríklad knedle plnené údeným mäsom s kyslou kapustou a opraženou cibuľkou, ale aj veľa zeleninových jedál, šalátov a talianskych cestovín. Ceny sú ľudové, bufetové raňajky v prepočte za 4 eurá, vývar alebo zeleninové polievky na obed za tú istú cenu, hlavné jedlo za 5 až 6 eur, zákusky za 3 eurá.

Český Šternberg - Staročeské knedle plnené údeným mäsomZdroj: Ján Blažej

Každého kto sa v hoteli ubytuje, čakajú dva prezenty. Vstupenka na prehliadku hradných zbierok a obrazov z rodiny Sternbergovcov a káva s domácim zákuskom v niekdajšej hradnej vinárni, ktorá je teraz kaviarňou a bistrom. Zážitkom pre oči a kalorickou bombou veľkosti dvoch dlaní je karamelový veterník, špecialita cukrárky pani Syslovej.

Kuchárky sú tu vážené a aj keď sem prídu sami Sternbergovcovci, pokojne si objednajú jedlo z hotela. Prichádzajú tu väčšinou raz ročne a tedy sa zíde príbuzenstvo z Česka a i zahraničia na oslavy narodenín hradného pána. Tradíciou je vývar s mäsovými knedlíčkami a bravčová panenka.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel