Zero waste sa stáva témou aj v slovenských hoteloch

Anglické výrazy si vybralo za svoje krédo pravidelné Jarné stretnutie hotelierov, ktoré býva vždy spojené s Horeca konferenciou - rethink, reuse, recycle“. Odzrkadľovali programové zameranie stretnutia , rozprávať o aktuálnych trendoch a dianí v gastronómii a hotelierstve

495318
2.6.2019 / Zlatica Kramárová
AHRSR

Okolo dvesto profesionálov z radov hotelierov a dodávateľov privítal na úvod Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, generálny manažér asociácie Marek Harbuľák, ako aj riaditeľka hosťujúceho hotela Veronika Šiklová.

Prítomní hotelieri ocenili opätovnú účasť Petra Ďurčeka, štátneho tajomníka ministerstva dopravy a , keďže účasť najvyšších štátnych predstaviteľov branže bola v minulosti zriedkavosťou. Peter Ďurček sa dotkol horúcich tém odvetvia ako sú rekreačné poukazy, eKasy, ale aj nedávno znížená DPH na ubytovacie služby, či po zrušení SACR opätovná snaha o inštitucionalizáciu cestovného ruchu na Slovensku.

Horeca stretnutie hotelierov, riaditeľka hostiteľského hotela V. ŠiklováZdroj: AHRSR

Problematické eKasy

Pripravovaný kompletný prechod podnikateľských subjektov na eKasy od 1. júla tohto roku rezonoval aj v prvom bloku prezentácií. Peter Vanko z Finančného riaditeľstva SR pripomenul blížiaci sa termín, priblížil momentálny stav a prostredníctvom nového chatbotu FS – Taxany – zhrnul postup prechodu na nový systém. Účastníkov konferencie zaujímalo , či sa termín eKasy posunie,, žiadostí a registrácie pri viacerých pokladniach, upgradov a náhradných riešení.

Na prekážky pri prechode na eKasu poukazovali aj dodávatelia systémov Ivan Zima (Alto Slovakia) a Július Kolocsányi (Asseco Solutions). Rekreačným poukazom sa venoval Martin Siblík z Trinity Hotels & Resorts a za sprostredkovateľské organizácie Dávid Dupkala z Asociácie moderných benefitov (AMOBE), generálneho partnera podujatia.

Ján Svoboda, prezident Historických hotelov Slovenska v ďalšom bloku hovoril o novom „bleasure“ segmente (Business  &  Leisure) a efektívnych reklamných stratégiách, ďalšími témami bloku bola virtuálna realita v hoteloch a prepojenie CRM s Booking Engine.

Svojimi skúsenosťami prispeli aj ďalší panelisti – prezident zväzu Tomáš Ondrčka a Katarína Malová, riaditeľka Hotela Kaskády.

Horeca stretnutie hotelierov, diskusia o udržateľnostiZdroj: AHRSR

Zero waste aj v hoteloch a reštauráciách

Druhý deň priniesol tému ekologického správania sa hotelov a zero waste filozofie, ktoré sa pomaly dostávajú k slovu aj v slovenskom hotelierstve. Svoje skúsenosti a  priblížili propagátori zodpovedného podnikania Rastislav Amrich, riaditeľ eco-friendly hotela Dalia**** v Košiciach a Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti METRO.

„Ak si z mojej prezentácie odnesiete len jedinú vec, tak nech je to informácia, že skutočne ekologický jednorazový riad hľadajte pod označením kompostovateľný. Výrobky z rozložiteľného plastu sa totiž rozložia len na drobné čiastky nerozložiteľného plastu,“ zdôraznila vo svojom emotívnom príspevku propagátorka zodpovedného prístupu k podnikaniu.

Čo všetko zahŕňa zodpovedné riadenie hotela podľa štandardov medzinárodnej siete predstavil prítomným kolegom Róbert Tóth, riaditeľ Radisson Blue Carlton Hotela Bratislava. Zaujímavosťou bloku a novinku na Slovensku predstavovali ubytovacie Ecocapsule v podaní Kataríny Čabákovej, s ktorými sa jej autori doteraz presadili len v zahraničí.

Autorka je spolupracovníčka Trendu

Normal 0 21 false false false SK X-NONE X-NONE

Nájdi reštauráciu alebo hotel