Barolo sa zberá v hmle

Neskorý jesenný zber v talianskom Piemonte.

40005

Na začiatku dvadsiateho storočia sa v západotalianskom Piemonte začala písať história rodinného vinárstva Azienda Agricola Rivetto. Otec Giovanni Rivetto so svojím synom Ercolinom v roku 1902 po prvý raz uviedli na trh výsledky svojej práce.

Verní dávnej tradícii regiónu vyrábali moky plné talianskeho slnka, hutné vďaka zloženiu piemontskej pôdy a odrodovo verné. Dnes už štvrtá generácia tejto rodiny naďalej rozvíja rodinnú tradíciu a naplno venuje vínu svoje srdce i um.

Enrico, jeden z dvoch bratov Rivettovcov, ktorí postupne preberajú žezlo v rodinnej firme, prišiel na Slovensko dokázať, že sa im to vskutku darí.

Hneď na začiatku degustácie svojou skvelou talianskou angličtinou uviedol, že ich rodinný podnik sa snaží vytvárať vína odlišné od mnohých kolegov z regiónu. Koncentrujú sa na 100-percentné odrodové vína hlavne z odrôd Dolcetto, Barbera a Nebbiolo.

barolo.jpg

Dopriavajú im nielen lásku a starostlivosť už od detských čias, ale často ich vedú životom až k ich vrcholu. A tak nájdete v ponuke i vína starších ročníkov, ktoré už siahajú na svoj zenit.

Ako prvé nám bolo prezentované červené víno Dolcetto D´Alba „Frach“ 2005, DOC. Názov odrody Dolcetto v mnohých evokuje niečo sladké. Majú pravdu, nie však v súvislosti s chuťou vína. Odroda získala názov podľa lokality, kde sa pestuje - na vŕškoch, ktorých panoráma pôsobí naozaj „sladko“.

Víno sa v pohári prezentovalo farbou českého granátu, v aróme prevažovali ťažké vône jesenného lesa. Chuť bola takmer priamočiara, mladá, s veľmi výrazným tanínom v závere. V chvostíku vyskakovali svieže tóny nezrelých černíc. Osobne by som mu doprial ešte času, aby sa „učesalo“ a zjemnilo.

Oveľa viac ma oslovila 100-percentná odrodová Barbera D´Alba „Superiore“ 2004. Višňová vôňa zahalená v rubínovom šate s oranžovým lemom prezrádzala víno, ktoré už má niečo za sebou. Jeden rok v slavónskom sude mu pomohol zharmonizovať a predýchať sa.

Na jazyku zanechával tento mok svieže vnemy po červenom ovocí a vo finiši sa vynárali odležané slivky. Na chvíľu sa mi dokonca zazdalo, že sa mi to naša slovenská frankovka váľa po podnebí. Mám rád svieže a vyvážené červené vína, toto je jedno z nich.

Barolo DOCG z ročníka 2001, ktoré sa nám dostalo na stôl o čosi neskôr, nieslo meno „Giulin“. Je to názov rodinného vinohradu a zároveň prezývka Enricovho otca. Nenechajte sa zmiasť, Barolo nie je názov odrody. V skutočnosti sa volá Nebbiolo.

Nebbio je po taliansky hmla, preto je možné tento názov voľne preložiť ako „hmlisté“. Odroda sa zbiera najskôr v novembri, kedy býva v Piemonte hmlisto.

barolo_1.jpg

Ak je Nebbiolo mladé, nazýva sa tak ako jeho materská odroda. Ak dozrieva viac ako rok v dubových sudoch, nie barikových, nazýva sa Barbaresco. Barolo ho voláme až vtedy, keď dozrievalo viac ako 3 roky. A toto svoj pôvod len potvrdzovalo.

Tehlová farba s lomom vo farbe slivkového kompótu a vôňa po zaváraných domácich černiciach potvrdzovali pobyt v dreve. Po vydýchaní sa do aromatiky pridali tóny slivkového lekváru, aby si ju nakoniec uchmatli celú len pre seba.

Dobre štrukturovaná ťažká chuť, veľmi výrazné drevité taníny, astringentné a s dlhočiznou lekvárovou dochuťou. Tak by som opísal môj chuťový vnem. Víno skôr hodiace sa do gastronómie ako skvelý spoločník k mäsám s vyšším obsahom bielkovín, ako partner na večerné posedenie s priateľmi.

Degustácia sa i naďalej niesla v dobrej nálade. Pre tých, ktorí ostali i po oficiálnom konci, vybral Enrico ešte jeden prídavok.

Moscato D´Asti, 2006, biele sladké šumivé víno z vlastnej dielne. Opalizujúca, jemná zlatistá farba dávala vyniknúť podmanivému perleniu. Omamná, sladká vôňa jednoznačne evokovala zrelé marhule. Chuť bola kvôli vysokému zvyškovému cukru plná, avšak nepôsobila fádne vďaka bublinkám a správnej temperácii. Vari ani niet lepšieho partnera k pravému prosciuttu so žltým melónom.

Najlepšie by vám táto kombinácia chutila priamo u Enrica. Ich rodina totiž vo svojich viniciach prevádzkuje malý útulný penzión. Ubytovanie so skvelou atmosférou, vínom a výhľadom na Piemontské vŕšky musí byť skvelým zážitkom. Nuž, ak budete mať niekedy cestu, nezabudnite ho odo mňa pozdravovať.

Autor prevádzkuje internetový obchod Wineshop.sk.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka