Blíži sa veľký sviatok Beaujolais Nouveau

Už 21. novembra sa v mestách po celom svete objavia plagáty s nápisom "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!"

10739
4.11.2002 / Martin Motáček

Každý rok, vždy tretí štvrtok v novembri, presne minútu po polnoci začína svoju púť nové Beaujolais. Milióny fľašiek, debničiek i celých paliet z dediniek i miest tohto regiónu smerujú spiacim Francúzskom do Paríža, aby odtiaľ vyrazilo na svoju púť do celého sveta.

Začína sa jeden z najväčších a najbujarejších vinárskych sviatkov tejto planéty. „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“, hlásajú ráno letáky a transparenty v každom meste. O tomto čase je už 65 miliónov fliaš, skoro polovička ročnej produkcie regiónu Beaujolais, na konci svojej cesty k zákazníkom.

Mapka regiónu Beaujolais s vyznačenými oblasťami Z regiónu do sveta

Stalo sa akýmsi medzinárodným súperením, kto predstaví tohtoročnú úrodu Beaujolais Nouveau ako prvý. Nezriedka sa preto debničky s týmto kráľovským mokom prepravujú všetkými možnými prostriedkami – od bicykla až po Concorde.

Beaujolais Nouveau - mladé červené víno pochádzajúce z Francúzska z regiónu Beaujolais, ktorý zahŕňa 12 menších častí. Nie je určené na archiváciu, ale naopak na skorú spotrebu. Produkuje sa i veľmi zriedkavé biele Beaujolais (z odrody Chardonnay), avšak jeho množstvo nedosahuje ani 1 % celkovej produkcie.

A ono je to naozaj úžasné, ak si pri poháriku tohto vínka uvedomíte, že len pred pár týždňami bolo ešte strapcom na slnkom zaliatych stráňach Francúzska.

Fenomén Beaujolais Nouveau začal ako regionálny zvyk v kaviarničkách, bistrách, hostincoch a reštauráciách v regióne Beaujolais a Lyons vo Francúzsku. Rok čo rok sa však rozrastal a naberal na význame. Stále väčšie a väčšie množstvá mladého vína boli predkladané dychtivým konzumentom.

Prvé pravidlá

Je teda logické, že tento festival neostal dlho bez povšimnutia vlády. V roku 1938 Francúzsko zaviedlo prvé obmedzenia a nariadenia kde, kedy a ako je možné Beaujolais vyrábať a distribuovať.

Po vojnových rokoch, ktoré tomuto sviatku neboli príliš naklonené, boli v roku 1951 tieto pravidlá zrevidované novou oficiálnou organizáciou – „Union Interprofessional des Vins de Beaujolais“.

Odvtedy môžeme hovoriť o oficiálnom dátume vzniku tohto sviatku: Deň Beaujolais bol stanovený na 15. novembra.

Avšak už v roku 1985 si celý svet musel zvykať na nový dátum. Francúzi v snahe priblížiť tento sviatočný deň viac k víkendu zmenili dátum na tretí novembrový štvrtok v mesiaci. Tak ako to platí dodnes.

A kdekoľvek sa Beaujolais dostane, každý obchodník musí súhlasiť, že nezačne s jeho predajom skôr ako v tento magický deň...

Čo na tom tí ľudia vidia?

Odhliadnuc od silného marketingu a reklamy, prečo je vlastne toto víno u spotrebiteľov také populárne? Jednoducho povedané, Beaujolais má chuťovo veľmi blízko k červenému i bielemu vínu – a tak chutí všetkým.

Strapce červených odrôd sú totiž lisované veľmi skoro, už po troch dňoch státia (surovina na bežné červené vína stojí v kadiach nezriedka aj 2 týždne). To spôsobuje, že v tomto víne sa nenachádzajú niektoré látky normálne obsiahnuté v červených vínach.

Proces zanecháva víno veľmi ľahké a plné ovocných tónov. Hovorí sa, že Beaujolais by sa nemalo piť malými, ale plnými dúškami.

Ale to naozajstné čaro Beaujolais spočíva v poznaní, že presne to čo vy robia v danej chvíli milióny ľudí na celej Zemi. Tá istá oslava sa koná v tisíckach kaviarní, vinární a reštaurácií celého sveta. Takže, 21. novembra NA ZDRAVIE!

Skalické Nové Gammé

Aj na Slovensku sa rozvíja tradícia predstaviť dychtivej verejnosti v novembri - na sv. Martina alebo sv. Katarínu - mladé červené, ale aj biele víno ako predzvesť ďalšieho ročníka.

Je to šikovný marketingový ťah na pritiahnutie pozornosti do postupne sa otvárajúcich pivníc. Bohužial, možnosť ochutnať tieto mladé vína máte len priamo počas akcie, pretože takmer nik tieto vína neuvádza na trh.

Málokto vie, že výnimkou a ozajstným priekopníkom je Alojz Masaryk z firmy Víno Masaryk, s.r.o., Skalica, ktorá už po 10 rokov uvádza na trh akúsi slovenskú alternatívu Beaujolais – mladé červené víno pod názvom „Nové Gammé“ (alebo Nový Gammé, ako by povedali v Skalici).

Je to odroda podobná rozšírenej Frankovke Modrej, veľmi vhodná práve na výrobu skorých, ľahkých vín. Dokonca mnohí ľudia „od fachu“ sa vyjadrili, že práve „Nové Gammé“ od A. Masaryka kvalitatívne vysoko prevyšuje francúzke Beaujolais.

Vôňa i chuť je otvorenejšia, ľahšia i ovocnejšia. Bohužial, po kvantitatívnej stránke toľko chváliť nemožno. Celková produkcia tejto lahôdky nepresahuje zopár stovák fliaš. A tak možno považovať skôr za šťastie, ak v dákej vínotéke narazíte na takú fľašku...

Ak sa vám to však predsa len podarí, budete obdarovaní neobyčajným zážitkom a poznaním, že „Beaujolais Nouveaux“ máme aj na Slovensku...

Autor spravuje stránky www.pavuk-vino.sk (portál venovaný vínu) a www.wineshop.sk (online obchod s vínom)

Prehľad kvality ročníkov Beaujolais Nouveau

Ročník

Kvalita

Ročník

Kvalita

1981

**

1992

***

1982

***

1993

**

1983

**

1994

***

1984

**

1995

***

1985

*

1996

***

1986

**

1997

*****

1987

***

1998

***

1988

**

1999

****

1989

***

2000

****

1990

****

2001

**

1991

**

* - uspokojivé

** - dobré

*** - výborné

***** - excelentné

****** - výnimočný ročník

Prameň: www.beaujolais.com

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka