Kurz someliérov

13705
17.4.2003 / Oliver Brunovský

Umenie someliéra zmení akúkoľvek príležitosť pri stole na nezabudnuteľný zážitok,“ tvrdí prezident talianskej asociácie someliérov Giuseppe Vaccarini. S jeho citátom v úvode odštartoval koncom marca prvý profesionálny kurz someliérov, ktorý usporiadala Asociácia someliérov SR v spolupráci s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Strednou vinársko-ovocinárskou školou v Modre.

Sedemdňový kurz venovaný náuke o vinárstve – enológii je vlastne prvou časťou štvorstupňového vzdelávania budúcich slovenských majstrov someliérov. Nadviažu naň časti Someliér – profesionál, Someliér a ušľachtilé nápoje a Someliér, ušľachtilé nápoje a cigary. Úspešní absolventi vzdelávací cyklus ukončia s medzinárodným diplomom Majster someliér.

Do prípravy a priebehu kurzu sa zapojila absolútna slovenská špička v oblasti enológie a someliérstva na čele s profesorom Fedorom Malíkom a jeho dnes už veľmi úspešným žiakom Vladimírom Hronským.

Súčasťou programu boli aj exkurzie do popredných vinárskych firiem (Karpatská perla, Šenkvice, Vinárstvo Pavelka Sobolič, Pezinok, Vinanza, Vráble, Hubert, J.E., Sereď, Vínna pivnica Hacaj, Pezinok), ochutnávanie skutočnej kvality i posudzovanie chorôb a chýb vína – na čo účastníci celkom isto tak skoro nezabudnú. Prvé diplomy získalo 23 absolventov, medzi nimi aj traja hodnotitelia reštaurácií z TRENDU.

Prvý kurz by mal pokračovať druhou časťou v septembri, no vzhľadom na záujem, ktorý vyvolal tento vzdelávací systém, organizátori už na október pripravujú začiatok ďalšieho cyklu pre nových záujemcov.

© 2003 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka