Maďarský vínový čardáš v Bratislave

Vína jedného z najlepších maďarských vinárstiev, ktoré dostalo od bedekra Gault Millau ocenenie Vinárstvo roka 2016 v Maďarsku, bolo možné nedávno degustovať v bratislavskej reštaurácii Savoy spolu s degustačným menu šéfkuchára Jozefa Risku.

468618
24.6.2017 / Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová

Maďarské vína nie sú na Slovensku s výnimkou tokajského známe a ani rozšírené. Vína jedného z najlepších maďarských vinárstiev, ktoré dostalo od bedekra Gault Millau ocenenie Vinárstvo roka 2016 v Maďarsku, bolo možné nedávno degustovať v bratislavskej reštaurácii Savoy spolu s degustačným menu šéfkuchára Jozefa Risku.

Vína rodinného vinárstva Heimann prišiel prezentovať jeho majiteľ Zoltán Heimann, Nemecké priezvisko napovedá o nemaďarskom pôvode – rodina Heimanovcov sa do Szekszárdu, kde vinárstvo sídli, presťahovala zo Švábska v 18. storočí. So sebou si priniesli znalosti s pestovaním viniča, výrobou vína aj podnikavého ducha. Vinič zasadili na neobrábaných kopcoch v okolí mesta Szekszárdu na juhozápade Maďarska. Dnes majú vinice vinárstva rozlohu 22 hektárov. Súčasní majitelia, manželia Zoltán a Agi ktorí sú pôvodným povolaním ekonómi, sa rozhodli rodinnú tradíciu v 90-tych rokoch minulého storočia obnoviť.

Oživili staré odrody Kadarku a Kékfrankos, či  ich spojenie v Bikavér. Práve v autochtónnych odrodách vidí Zoltán Heimann budúcnosť, lebo aj v tejto oblasti sa v posledných rokoch tak ako inde prejavujú klimatické zmeny a práve autochtónne odrody na ne reagujú veľmi pozitívne. „Autochtónne odrody sú cestou, ktorou chceme v budúcnosti ísť – pri vysádzaní nových viníc aj experimentoch všetkého druhu. Naším cieľom je ukázať jedinečný charakter vín zo Szekszárdu,“ hovorí Z. Heimann.

Jozef Riska a Z. Heimann (zľava)Zdroj: Jarmila Horváthová

Vďaka klimatickým a pôdnym pomerom dávajú ich vinice harmonické vína, kde sa vhodne snúbi ovocnosť s eleganciou. Veľký dôraz kladú aj na pestovateľské postupy šetrné k okolitému prostrediu, minimalizujú použitie herbicídov, vo vinohrade robia niekoľko násobnú manuálnu selekciu a zbierajú len úplne zrelé hrozno. Vínam dopriavajú dlhý čas dozrievania vo veľkých drevených sudoch. Značka Heimann je súčasťou vínnych lístkov najlepších maďarských reštaurácií, ponúkajú ich aj v podnikoch ocenených hviezdičkou od Michelina.

V Bratislave predstavilo vinárstvo vína z ročníkov 2013 až 2016, väčšinou z autochtónnych odrôd, výnimkou bola odroda Viogner.  Menu k vínam pripravil šéfkuchár Jozef Riska a obidve okorenili maďarské čardáše. s

Čo sa jedlo a pilo

Boleň, vodný melón, kokos, Artemisia, Viognier 2016

Plávky, kuriatka, zrejúci syr, bravčová pena, Kadarka 2016

Kačka, nektárinka, levanduľa, mandle, Céh Kereszt Kadarka 2015

Baklažán, ovčia hrudka, paprika, paradajka,  Kékfrankos Alte Reben 2014

Hovädzí filet, cibuľa, artičok, špik, Bikavér 2014

Variácia čokolády Valrhona, čerešne, baza, Barbár 2013

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)