Ohnivé dievča z brehov Dunaja

16530
4.9.2003 / Peter Kremský

Ak by cestovateľ po stopách vína skúmal typické produkty Podunajska, určite by mu do oka padol aj jeden z najvýraznejších – leánka. Treba ho čestne uviesť týmto maďarským názvom, ktorý znamená takmer to isté – čo slovenský názov „dievčie hrozno“ – dievčinu.

Ochutnaním vína tejto odrody sa s ňou totiž možno zoznámiť – s ohnivou, výbušnou a vášnivou podunajskou dievčinou, po ktorej dostala svoje meno. Zjavne ide o pôvodnú odrodu tohto regiónu, pretože sa nikde inde nevyskytuje. Najhojnejšia je v Maďarsku, Rumunsku (kde sa nazýva feteasca alba), Moldavsku, vo Vojvodine ale aj na Ukrajine.

Často ide o polosladké vína. Nenájdeme ju však v Rakúsku (okrem Burgenlandu) ani na Morave. Dokonale sa hodí práve k tomu, čo je pre dunajský región typické – horúcim nociam, hudbe a tancu, pečeným rybám a vášnivej láske...

Začiatkom 20. storočia sa k podunajskej ohnivke pridala jej mladšia sestra – v Rumunsku feteascu albu skrížili s odrodou grasa de contari, čím vznikla feteasca regala – výraznejšia, odolnejšia a voňavejšia odroda, ktorá svoju predchodkyňu predstihla a miestami aj vytlačila.

V Maďarsku sa jej hovorí királyleányka (kráľovská), na Slovensku jej prischlo meno pesecká leánka podľa obce Pesek pri Želiezovciach, odkiaľ sa rozšírila do ostatných oblastí. Oficiálne sa však nazýva svojím rumunským názvom.

Na Slovensku sa pestovanie oboch odrôd uchytilo najmä v južných oblastiach okolo Štúrova, Modrého Kameňa a Michaloviec, ale aj v Malých Karpatoch, kde sa týmto vínom preslávili najmä modranskí a svätojurskí vinári.

Viacero známych firiem fľaškuje vína, dorobené alebo dopestované v juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, kde sa najviac podobajú svojim maďarským a rumunským sestrám. Obidve leánky sú výraznými, ohnivými vínami žltozelenej farby s vôňou muškátu a ovocia, najčastejšie grepu či marhúľ, niekedy aj medu.

V chuti sa tiež objavuje množstvo ovocných tónov od citrónu, limetiek, grepu až po sušené marhule. Sviežosť vína dotvárajú výraznejšie kyselinky. Veľmi dôležité je, ako harmonizujú s alkoholom. Ich vyšší obsah dovoľuje dobré ročníky archivovať, čo prináša rast ich kvality. Väčšia časť produktov oboch odrôd sa však vypije mladých.

Vychladené na zhruba 10 oC je toto víno vhodné aj na pitie bez jedla, je však výborným sprievodcom najmä pre ryby, pečenú hydinu vrátane husí, zeleninové a cestovinové šaláty, smotanové syry, odborníci ho dokonca odporúčajú aj k baranine a údenému mäsu.

Množstvo menej kvalitného vína vyrobeného z tejto odrody sa preto na Slovensku predá ako lacné stolové biele víno. Produkujú sa však aj kvalitné akostné odrodové vína.

Ocenenie na výstavách dosiahlo napríklad v tomto roku dievčie hrozno z produkcie Poľnohospodárskeho družstva Vajnory, známa je kvalita vína odrody feteasca regala od Karpatskej perly Šenkvice, Jána Hacaja z Pezinka alebo Vínnych pivníc v Svätom Jure.

Vo svojom programe ich však majú aj väčší výrobcovia. Postupný rast kvality pestovania a spracovania týchto odrôd je nádejou, že ohnivé dievča od Dunaja si postupne získa uznanie domácich labužníkov i zahraničných odborníkov.

© 2003 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka