Ročník 2019 vyzerá vo viniciach pod Malými Karpatmi sľubne

Kvalitné víno sa v prvom rade rodí a robí vo vinohrade – to vám povie každý vinár. Z tohto hľadiska zatiaľ vyzerá ročník 2019 nádejne – aspoň podľa vyjadrení vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

499584
7.10.2019 / jh
Facebook Karpatská Perla

Teplé a prevažne aj slnečné septembrové dni a studené noci dali vo vinohradoch základ pre harmonické biele vína a aj červené vyzerajú sľubne.

Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla v Šenkviciach na konci septembra konštatoval, že úroda je asi o 30 percent nižšia ako v ročníku 2018, parametre hrozna ako je cukornatosť, kyseliny a fyziologická zrelosť však dávajú predpoklad, že víno môže mať výbornú kvalitu.

„Ak počasie vydrží, môžu byť aj červené vína tohto ročníka fantastické. Všetky vinice sme ošetrovali na úrovni bio kvality, takže aj po tejto stránke sa tešíme na výsledky vo fľaši,“ povedal.  

Martin Pomfy, majiteľ vinárstva Mavin vo Vinosadoch, zhodnotil, že spustením zberu sa ukázalo, že odhad úrody viacerých vinohradníkov bol nadhodnotený o 20 percent a pri niektorých odrodách ide až o 50 percent.

V niektorých lokalitách pod Malými Karpatmi totiž spadlo enormné množstvo zrážok a hrozno bolo ohrozené hnilobou (na rozdiel od napríklad juhu Slovenska, ktorý trápilo sucho).

Rizling vlašský Mrva & StankoZdroj: Facebook Mrva & Stanko

„Našťastie sú lokality, kde očakávame veľmi pekný ročník, ktorý by mohol byť lepší ako posledný ročník 2018. Očakávam kvalitný ročník na modré odrody, pričom biele hrozno má veľmi slušné kyseliny. Tie sú veľmi podstatné pre kvalitu a potenciál na vyzrievanie vín na dlhší čas,“ vysvetľuje.

Aj Vladimír Mrva z trnavského vinárstva Mrva & Stanko spomína v hodnotení kvality hrozna dostatok až prebytok vlahy.

„Komu sa podarilo vyrovnať sa s tlakom infekcií, najmä múčnatky, môže sa tešiť na výborné biele vína – šťavnaté, svieže, aromatické, s harmonickým pomerom cukrov a kyseliniek.“ Aj pre červené vína by mal byť podľa neho tento ročník priaznivý. „Ale pokiaľ nie je všetko hrozno obraté, je predčasné o tom hovoriť,“ konštatuje vinár.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka