Rodinné vinohradníctva – Víno Igor Rariga

Donedávna pestoval víno len pre seba, dnes získava ocenenia za ich kvalitu.

41683

„K vínu ma to ťahalo celý život, no riadením osudu som sa mu naplno začal venovať až v roku 2003. Vtedy som založil firmu a začal produkovať prvé vína určené aj pre trh. Dovtedy som 20 rokov dorábal víno len pre seba a priateľov a bral to ako hobby“, hovorí Igor Rariga, modranský vinár a vinohradník.

„Z maminej strany sme vinárska rodina s tradíciou, no otca k vínu netiahlo. Jeho vášňou boli motory a kolesá. Bol jedným z prvých, kto mal v Modre auto a tak ho vinári často žiadali, aby ich súdky a demižónky rozviezol z pivníc k zákazníkom,“ pokračuje.

Firma je rodinný podnik a jeho hlava je pán Rariga. Stará sa nielen o práce vo vinohrade, ale dohliada i na ďalšie spracovanie v pivnici. Ako sám hovorí: „Dobrá surovina je síce základom, no kto zanedbá starostlivosť o víno v pivnici, nedosiahne kvalitu.“

Jeho pivnica nepatrí síce medzi najväčšie, ale o to ani neusiluje. Naopak, zastáva názor, že radšej v menšom, ale kvalitne. Táto teória získava na vážnosti nielen množstvom získaných medailí, ale dokazuje ju i zaradenie viacerých vín do siene slávy Národného salónu.

rariga_1.jpg

Igor Rariga

Firma hospodári na 1,5 hektári vlastných viníc a niektoré odrody do svojho portfólia i nakupuje. Jedná sa hlavne o Devín, Frankovku a Svätovavrinecké. Celá úroda sa spracováva reduktívne, v nerezových tankoch a ročník 2006 fermentoval už s počítačom riadenou teplotou. Produkcia firmy dosahuje do 20 tisíc fliaš za rok a je určená pre milovníkov vína, do vinoték a gastronomických zariadení.

Pri ochutnávke produkcie tejto firmy určite neopomeňte rizlingy. Ten famózny - viackomedailový z roku 2004 - síce už nie je v bežnom predaji, no našiel si dôstojného nástupcu v ročníku 2006.

Rizling rýnsky, 2006, výber z hrozna, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Vinohradnícka obec Modra, sa vo vôni prezentuje tónmi zeleného banánu v kombinácii so sviežimi nuansami evokujúcimi grepové tóny. V chuti je hrdý a vyrovnaný s dostatočnými kyselinkami, ktoré mu zabezpečujú nielen sviežosť, ale i archivačný potenciál.

Ďalšie odrody, v ktorých sa firma cíti silná, sú Rulandské biele, Chardonnay a Devín. Chardonnay z ročníka 2006 vyzrelo vo výber z hrozna. Vo vôni plné, broskyňové, prechádzajúce až do tónov prezretého žltého melónu. V chuti netradične plné s dlhým koncom, ktorý pripomína až tóny sušeného ovocia. Na chardonnay vskutku mohutné, s výrazným ohnivým koncom. Možno aj ideálny adept na barikovanie.

Rulandské biele, 2006, výber z hrozna, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Vinohradnícka obec Modra získalo striebornú medailu na Víno Tirnavia 2007. Plnšia ovocná, ale stále svieža vôňa už teraz pripomínajúca tóny medu či včelieho plástu. V chuti dostatočne urovnané a zaguľatené. V strede podrží a ku koncu príde pekný ovocný finiš po prezretom ovocí zakončený ohnivým chvostíkom. Kvalitu dokazuje i ocenenie šampióna získané na výstave v Benátkach nad Jizerou.

Devín, 2006, výber z hrozna, Šintavský vinohradnícky rajón. Krásne výrazný Devín s kvetinkovou arómou s náznakom lupeňov ruží. V chuti hutné, minerálne a mohutné s náznakom korenia a dlhokánskou dochuťou.

V čase našej návštevy sme mali možnosť ochutnať i červené médiá, ktoré toho času ešte odpočívajú v barikových súdkoch. No i v tomto mladíckom štádiu už ukazovali svoje prednosti. Ročník 2006 im daroval plnosť a všetky predpoklady aby pred svojou cestou do fľaše pobudli ešte pár mesiacov vo francúzskych sudoch. Ako sa im podarí zhodnotiť túto starostlivosť budeme môcť posúdiť už onedlho.

Autor prevádzkuje internetový obchod Wineshop.sk.

Foto - Michal Petrík

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka