Šampanské, ktoré miloval aj Churchill

Pol Roger patrí s 87 hektármi viníc a asi 1,6 miliónom fliaš, ktoré dodávajú ročne na trh, k najmenším producentom v oblasti, ale zároveň k najrešpektovanejším a najprestížnejším.

465083
2.4.2017 / jh
Fou Zoo

Dobrého veľa nebýva – táto veta sa určite dá uplatniť aj vo svete šampanského. Rozhodne platí v prípade šampanského domu Pol Roger, ktorého vína mali minulý štvrtok možnosť degustovať hostia bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Pol Roger patrí s 87 hektármi viníc a cca 1,6 miliónom fliaš, ktoré dodávajú ročne na trh k najmenším producentom v oblasti (pre porovnanie komerčne najznámejší šampanský dom Moet & Chandon dodáva ročne 26 miliónov fliaš), ale zároveň k najrešpektovanejším a najprestížnejším. Zároveň ide o jeden z mála šampanských domov, ktorý si zachováva doteraz štatút rodinnej firmy.

Známy fanúšik

Veľkým obdivovateľom a konzumentom šampanského, z „domu“ ktorý vznikol v roku 1849 bol najmä Winston Churchill. Pil ho denne, hovorí sa, že počas svojho života ho vypil tisíce fliaš a stal sa aj priateľom rodiny Pol Roger. Po ňom je pomenované aj najznámejšie šampanské domu, aj keď prvé fľaše vyprodukovali až desať rokov po jeho smrti.

Britská smotánka ale zostáva šampanskému Pol Roger verná doteraz, je napríklad jedným zo siedmych šampanských domov, ktorý má oprávnenie dodávať fľaše na britský kráľovský dvor a servírovalo sa na svadbe princa Williama v roku 2011. Aj toto šampanské sa vo Fou Zoo ochutnávalo.

Pol Roger prvé hlavné jedloZdroj: Fou Zoo

To, prečo je šampanské Pol Roger také uznávané, je absolútne zameranie firmy na kvalitu – vinohrady majú v tých najlepších polohách Grand Cru a na výrobu používajú len hrozno z týchto polôh. Šampanské zreje v ich pivniciach (niektoré sú až v hĺbke 33 metrov) niekoľko násobne dlhšie ako je zákonom stanovené.

Hlavným aktérom degustácie bolo samozrejme šampanské, ale kuchyňa pod vedením Michala Konráda a Tomáša Lysého spolu so someliérom Tomášom Šajgalom, ktorí sa postarali o párovanie jedla a šampanského mu zdatne sekundovali.

Párovanie chutí

Začínalo sa chlebom s maslom troch príchutí – tekvicovou, medvedieho cesnaku a umami s Brut Réserve. Nasledoval losos s nakladanou zeleninou a zaujímavým ryžovým chipsom a k nemu sa servírovalo Pure Extra Brut, „čisté“ šampanské absolútne bez dozážneho likéru. Nasledoval šalát z kreviet marinovaných v krevetovej šťave, jabĺk a grapefruitu. Krásne a efektne servírovaný v jabĺčku s listom z parmezánu a k nemu prvé ročníkové šampanské – Brut Vintage 2000.

K ďalšiemu – Blanc de Blanc 2000 sa servírovalo modern nigiri z hamachi, shizo z granátového jablka a masla, sushi, ktoré bolo vytvorené tak, aby sa k nemu nemuseli podávať tradičné prílohy – nakladaný zázvor a wasabi. Dve hlavné jedlá boli veľmi vydarenými varáciami z morského vlka, resp. wagyu. K morskému vlkovi sa podávalo Rosé Vintage 2004. K vynikajúcemu wagyu, ktoré bolo pripravené s topinamburom, kuriatkami a omáčkou demi-glace, sa pilo slávne Cuvée Sir Winston Churchill ročník 1999.

Pol Roger dezertZdroj: Fou Zoo

Končilo sa sladkou bodkou, ktorou bola sviežou kombinácio malín, rebarbory a zmrzliny z čaju matcha a k nemu Pol Roger Rich, demi-sec šampanské, ktoré bolo noblesným spoločníkom tohto dezertu.

Okrem degustovania dostala priestor počas večera aj charita – dražila sa 15 litrová fľaša Pol Roger, ktoré sú na Slovensku podľa T. Šajgala len štyri. Z vyvolávacej ceny 1 200 eur sa ju podarilo vydražiť za tritisíc eur.     

© 2017 News and Media Holding