Somelieri degustovali apelačné vína z Francúzska

Metropola východu bola opäť hostiteľom kvalitných vínnych mokov.

40050

Pred pár dňami sa v Košiciach pod hlavičkou Asociácie Somelierov SR a agentúry Winewave uskutočnila degustácia francúzskych apelačných vín z portfólia spoločnosti Slowin.

V apelačných vínach sa snúbia špecifické prvky terroir, spoločne s príznačnou odrodovou skladbou a technológiou výroby v určitej oblasti. Navyše, každá z apelácií ponúka k svojim mokom regionálne gastronomické špeciality, ktoré ďalej dotvárajú ich charakter a osobitosť.

Na úvod sa nalievalo biele Domaine Fouassier 2005 (12,5 obj. perc. alk.) z apelácie Sancere na hornom toku Loiry, ktorá je vo Francúzsku známa produkciou kvalitných sauvignonov.

Víno reduktívnej zelenkavo-žltej farby sa v aróme prezentovalo príznačnou mineralitou a tónov sladkého žltého ovocia na pozadí. Uhladená chuť dokonale reflektovala aromatický profil moku, dochuť bola ťahavá, broskyňová. Víno je vhodným partnerom ku grilovaným rybám a špecialitám z hydinového mäsa.

degustacia_vina_2.jpg

Druhou bielou vzorkou bol alsaský Pfaffenheim Gewurztraminer 2005 (13,5 obj. perc. alk.). Oblasť lemujúca severovýchodnú hranicu hexagónu s Nemeckom je rajom tramínu.

Reduktívny zelenkavo-žltý mok zvádzal vôňou liči, čajových ruží a mandarínok. Na podnebí bolo víno ovocné, uhladené, zakončené jemnou horčinkou po odrode. Je ideálnym partnerom k sladším špecialitám ázijskej kuchyne.

Domaine Ruet 2004 (12,5 obj. perc. alk.) z apelácie Beaujolais vytvorilo akýsi predel medzi bielou a červenou časťou ochutnávky. Ľahké a nenáročné gamay vodnatej rubínovej farebnosti, plné tónov čerešňového kompótu sa popíjalo ľahko, dúškami.

Nasledovalo Rocbére Vieux 2003 (13,0 obj. perc. alk.) z vinohradov na južnom pobreží Francúzska ležiacich v apelácii Corbiéres. Cuvée postavené na dvojici carignan – grenache bolo oblečené v decentnej rubínovo-granátovej róbe. V bukete vystupovali do popredia nuansy griotky, praliniek a horkej čokolády, čokoládovo-ovocná chuť pre zmenu opantávala príjemnými trieslovinami. Mok sa hodí k jemnejším úpravám červeného mäsa.

Záver degustácie patril vydarenej kupáži Clos du Bois de Menge 2004 (14,0 obj. perc. alk.) z apelácie Gigondas v povodí južnej Rhôny. Vína z tejto oblasti sa svojou senzorikou podobajú na slávne Châteauneuf-du-Pape, sú však vždy lacnejšie. V oblasti sa využívajú predovšetkým odrody grenache noir, syrah a mourvédre s výborným zrecím potenciálom.

Granátová farba vína predurčovala bohatý aromatický a chuťový zážitok. V bukete sa miesili nuansy ostružín, čokolády a korenia spolu s príznačnou mineralitou. Ovocný základ moku s bohatou štruktúrou trieslovín a minerálnou stopou zanechal na túto štýlovú ochutnávku skutočne príjemné reminiscencie.

Autor je vínny publicista, spoluautor prevádzkuje obchod s vínom Wneshop.sk.

Foto - Wine UK

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka