Tramín a jeho dvadsať chutí a vôní

17215
2.10.2003 / Peter Kremský

K šľachte medzi hroznom patrí tramín – ráta sa medzi najstaršie a najcennejšie odrody. Tramín červený je známy vo svete pod nemeckým menom Gewürztraminer (korenistý).

Už z toho je jasné, že má svoje korene v nemeckej zóne – jedni jeho pôvod hľadajú v južnom Tirolsku, kde je dokonca obec Tramino, iní vo Falcku. V každom prípade ide o veľmi starú odrodu, ktorá je odolná proti chorobám, mrazom a dáva kvalitnú úrodu.

Hrozno v plnej zrelosti, na ktorú sa čaká až do konca októbra, má tmavoružové zafarbenie. Preto sa v Rakúsku nazýva Roter Traminer (červený tramín) a tento názov sa ujal aj v celej strednej Európe. Slávu však tramínu nevydobyla táto časť kontinentu, ale Alsasko.

Ide o starú nemeckú vinohradnícku oblasť, kde sa na rozdiel od zvyšku Francúzska, do ktorého dnes patrí, vyrábajú odrodové vína. Tramín je jednou zo štyroch typických alsaských odrôd. Tamojšie podnebie umožňuje prípravu vín s vysokým – aj vyše 13-percentným obsahom alkoholu. Tramíny sa však hojne pestujú aj vo Švajčiarsku, v Nemecku, južnom Tirolsku, v strednej Európe, ale aj na Novom Zélande, v americkom Oregone, vo Washingtone či v Čile.

Tramín je plné, výrazne aromatické a korenisté biele víno. Jeho zlatožltá, niekedy až jantárová farba a olejnatá konzistencia ho robia aj vizuálne veľmi atraktívnym. Typickým tramínom minulosti bolo ťažké archívne víno, vhodné skôr ako aperitív. Hoci zrením sa harmónia chuti zošľachťuje, súčasná móda si vyžiadala suché, voňavé vína tejto odrody.

Tramín máva poväčšine nízky obsah kyselín a rozmanité arómy. Hovorí sa až o vyše dvadsiatich typoch vône a chuti. Alsaské vína napríklad za mladi chutia po banánoch, vyzretím získavajú perníkovú arómu. Typickým znakom tramínu je však liči a jeho sladko-korenistá chuť. Ďalšími stopami sú čierne korenie, figy, dula, čajové ruže, ale aj turecký med či dokonca krém Nivea.

V sladkých a botrytických tramínoch cítiť med, archivované získavajú parfumovú arómu. Slovenským tramínom sa prisudzuje vôňa chryzantém. Na Slovensku sa táto odroda pestuje hlavne v nitrianskej oblasti, čiastočne aj na strednom a východnom Slovensku. V Malých Karpatoch ho nájdeme v Rači a Limbachu.

Na tohtoročných pezinských vínnych trhoch najlepší tramín predstavilo družstvo z Hlohovca z ročníka 1998, ocenenie získala aj trnavská firma Mrva&Stanko za neskorý zber ročníka 2002. Toto plné víno sa so svojou intenzívnou chuťou a exotickou vôňou hodí aj ku korenistým pokrmom. No s trochou preháňania možno povedať, že ho je škoda piť k jedlu.

Archívne ročníky sa využívajú aj ako aperitív, na vychutnávanie so syrom či dokonca ku koláčom a iným sladkostiam. Jeho priateľmi sú vyzreté tvrdé alebo plesňové syry, prípadne syrové špeciality obalené v korení. Tramín nezaprie stáročné tradície, očarí plnosťou a zahrnie labužníka paletou svojich vôní.

© 2003 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka