Trnava už nie je len o kostoloch

Mesto kostolov, kostolných veží, prvé kráľovské prvé privilegované mesto na Slovensku. Aj preto sa Trnave vždy hovorilo Malý Rím.

469453
17.7.2017 / Jarmila Horváthová
Jarmila Horváthová

Medzičasom upadla ako miesto, kde je čo vidieť do zabudnutia a keď sme nedávno rozmýšľali, kam zobrať z Bratislavy na poldňový výlet zahraničnú návštevu a rozhodli sme sa pre Trnavu, nasledovala otázka – Prečo práve tam?

Tak napríklad aj preto, že mesto v posledných rokoch naozaj opeknelo. Katedrály si možno od apríla pozrieť nielen z vonku, ale aj zvnútra nielen počas bohoslužieb, sú otvorené aj pre turistov. Katedrála sv. Jána Krstiteľa svojou barokovou pompéznosťou musí očariť každého. Pribudol tu pôvabný parčík Bela IV., opravili pešiu zónu, sprístupnili časti mestských hradieb, ktoré boli svojho času najväčším stavebným projektom Uhorska a na mesto sa dá pozrieť aj z vtáčej perspektívy, z Mestskej veže, ktorá je vysoká 60 metrov.

Trnava Katedrála sv. Jána Krstiteľa. interiérZdroj: Jarmila Horváthová

Atrakciou veže, ktorú sem inštalovali v roku 1729, je mechanický hodinový stroj z dielne Franza Langera, odbíjajúci aj štvrťhodiny. Už po štyri generácie sa oň stará mužská vetva rodiny Nemčekovcov – mestských hlásnikov a hodinárov a to 365 dní v roku, dokonca otec so synom nikdy nejdú spolu ani na dovolenku.

Trnava a jej okolie má okrem bohatej histórie čo ponúknuť aj chuťovým pohárikom. Napríklad víno. Miestna organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism propaguje mesto a jeho okolie ako Región svetových vín a je fakt, že pestovanie viniča a výroba vína tu má niekoľko storočnú tradíciu. Spomína sa už v 13. storočí a v okolí mesta prakticky nebolo obce, v ktorej  by neboli  vinohrady. Stredoveká Trnava tak patrila spolu s Bratislavou medzi najväčšie vinohradnícko-vinárske centrá Uhorska.

Na slávnu históriu nadviazala rovnako slávna prítomnosť, v Trnave a jej okolí sú najznámejšie s najúspešnejšie slovenské vinárstva, stačí spomenúť len dve mená – Mrva & Stanko a Karpatská Perla. Ale aj Terra Parna zo Suchej nad Parnou či Vína z Mlyna z neďalekých Dolian.

Všetky majú jedno spoločné – aj keď sa veľkosť ich produkcie a filozofie od seba líšia, všetky sú doteraz rodinnými podnikmi. Keď sme prišli na degustáciu do Víno Mrva & Stanko, sprevádzal nás ňou synovec spoluzakladateľa Petra Stanka, v Terra Parne zase dcéra majiteľa Jozefa Zvolenského, vyštudovaná enologička. Aj keď ako hovorí, jej štúdiu v Ledniciach predchádzali dlhé presviedčacie rodinné diskusie, vo víne sa našla.

Trnavský región, Vinohrady Terra ParnaZdroj: Jarmila Horváthová

Vo Vínach z Mlyna, vinárstve, ktoré sídli v krásne zrekonštruovanom vodnom mlyne v Doľanoch nás majiteľ Ervín Demovič vítal štýlovo v mlynárskom kabáte a čapici – nedalo sa nespomenúť si na kultovú scénu z milého českého filmu N samote u lesa, kde takto vítal svoje návštevy Ladislav Smoliak. Históriu mlyna a mlynárstva má v malíčku a rád ju svojim hosťom sprostredkuje. Tí, ktorých babky a prababky žili v dedinských usadlostiach si určite oživia spomienky na návštevy u nich.

Každé z vinárstiev možno po dohode s vinármi navštíviť aj osobne, napríklad vo Vínach z Mlyna robia degustácie aj s kačacími hodmi od osem osôb (ak vás je menej, tak, to čo nezjete zabalia), len vždy sa musí jeden člen posádky „obetovať“ ako šofér. Keď takého v svojom strede nemáte, dajú sa ich návštevy v nich zorganizovať aj inak. Trnava Tourism robí niekoľkokrát do roka sobotné alebo víkendové návštevy vinárstiev, vždy sú na programe dve. Stačí prísť do Trnavy vlakom alebo autobusom a o ostatné sa postarajú.

Trnavský región - Kačacie hody vo Vína z mlyna v DoľanochZdroj: Jarmila Horváthová

Kým Trnava a jej okolie je ako mesto vína známe, o tom, že tu sídlia dve špičkové medovinárstva, ktoré pravidelne vyhrávajú so svojimi produktmi najprestížnejšie svetové súťaže, sa vie menej. Výroba medoviny tu síce nemá zďaleka takú tradíciu ako výroba vína, vo svete medoviny sú však firmy Apimed a Včelco pojmami.

Prvá sa nachádza v Dolnej Krupej v susedstve známeho dolnokrupského kaštieľa, ktorého najslávnejším hosťom bol Ludwig van Beethoven a hovorí sa, že tu vytvoril jedno zo svojich najznámejších diel, Sonátu mesačného svitu.

Druhá niekoľko kilometrov ďalej v Smoleniciach, priamo pod Smolenickým zámkom. Určite je zaujímavé, že ich vlastnia dvaja bratia Peter a Pavol Kudláčovci, v biznise sú však ako hovorí Pavol Kudláč zo Včelca, konkurentmi. „ Ale mama sa teší, keď na Apimondii, čo je prestížna svetová súťaž medovín raz vyhrá jeden a potom druhý,“ konštatuje s úsmevom.

Aby sa to neplietlo, tak kým v Apimede produkujú medovinu, produkt Včelca, ktoré vzniklo o niekoľko rokov neskôr, nazval jeho majiteľ včelovina. Nie je to ale len slovná hračka, na rozdiel od väčšiny medovín, totiž včelovina kvasí pri nízkych teplotách, okolo 17 stupňov.

Foto Synagoga CaféZdroj: Synagoga Cafe

Úplne najmladšiu tradíciu má v Trnave kaviarenská, alebo ak chcete kávičková kultúra. Kaviarní v zaujímavých priestoroch tu vzniklo v poslednom čase niekoľko a mesto sa nimi stáva známe už aj za svojimi hranicami. Tým najzaujímavejším je určite stavba bývalej a už odsvätenej synagógy.

Zvonku vyzerá nenápadne a keď sem idete prvý krát, treba mať oči na „stopkách“ aby ste si ju všimli. Jej interiér však musí očariť každého. Ocenili ho aj odborníci, stavba dostala ocenenie Najkrajšia zrekonštruovaná sakrálna stavba na Slovensku. Okrem zrakových si tu na svoje prídu rozhodne aj chuťové bunky – pri výbornej káve a drinkoch aj pri koláčoch. 

© 2017 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)