Trochu iné šampanské

Znalci pátrajú po „butikových“ šampanských domoch a ich produkcii. A môže ich tešiť, že aj ich ponuka sa na Slovensku rozširuje.

465515
12.4.2017 / jh
Jarmila Horváthová

Šampanské z jedného z veľmi zaujímavých šampanských domov - AR Lenoble, ktorý dodáva na Slovensko svoje vína asi rok, sa degustovali minulý týždeň v novootvorenej vinotéke Wine not? na bratislavskom Hlavnom námestí. Je to jeden z mála šampanských domov, ktorý  sa môže stále pýšiť statusom rodinné vinársvo a to takmer sto rokov. Súčasní vlastníci, súrodenci Anne a Antoine Mallasagne sú pravnúčatami jeho zakladateľa Armanda Raphaela Grasera.

Vinárstvo, teda šampanský dom spracúva výlučne hrozno z 18 ha vlastných viníc. Z toho 10 hektárov s odrodou Chardonnay má v polohách Grand Cru v dedine Chouilly, ďalších 6 hektárov je hodnotených ako Premier Cru a ktomu má ešte ďalšie dva hektáre.

Ročne vyprodukujú cca 320 000 fliaš , úrodu redukujú, nechávajú napríklad vo viniciach trávnaté porasty, aby sa udržala prirodzená biodiverzita. Snaha o udržateľnú produkciu je už roky základnou filozofiou vinárstva a ich vinice dostali v roku 2012 certifikát Haute Valeur Environnementale, čo je najvyššia z troch úrovní certifikovania poľnohospodárskej produkcie a dostali ho po dvadsiatich rokov udržateľného obrábania vinohradov.

Pôdu napríklad stabilizujú vysádzaním živých plotov, vo vinohradoch majú niekoľko včelích úľov, nepoužívajú chemické hnojivá, prakticky nepoužívajú herbicídy, drasticky obmedzujú používanie prostriedkov proti plesniam (ich úplné vylúčenie nie je celkom možné, keďže v Champagne je veľmi vlhká klíma).

Svoje vína vyrábajú zásadne z cuvée z prvého lisovania  a ako jeden z mála výrobcov v Champagne pridávajú do každého vína Chardonnay len z polôh Grand Cru. A hoci minimálna zákonom stanovená doba zretia v Champagne je 15 mesiacov, vinárstvo dodáva na trh len šampanské, ktoré zreli minimálne tri roky v pivnici a ďalšie tri mesiace po odkalení. Vína plnia len do čiernych fliaš, tiež ako jeden z mála šampanských domov, čím sa zabráni akémukoľvek vplyvu svetla a slnečného žiarenia na kvalitu obsahu. Čo určite milovníkov kvalitného šampanského poteší je, že napriek všetkým „naj“ sa ceny ich šampanských pohybujú v rozumných reláciách.

Šampanské, ktoré sa chutnali v Bratislave, boli všetky suché , štyri z nich boli zo 100 percent Chardonnay z polôh Grand Cru, dve boli klasické kupáže z Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier  a ružové šampanské bolo vyrobené z Chardonnay a Pinot Noir. Medzi degusovanými vínami bolo aj ročníkové šampanské z roku 2008, ktorý je v Champagne považovaný za výnimočný a spolu s ročníkmi 1996 a 2004 za najlepší v posledných dekádach.

AR Lenoble 2Zdroj: Twitter

Čo sa degustovalo:

Brut Intense – 30 perc. Chardonnay, 3ť perc. Pinot Noir 35 perc.  Pinot Meunier, dozáž 5g/

Brut Naure – Dosage 0  - 30 perc. Chardonnay, 34 perc. Pinot Noir 35 perc. Pinot Meunier, dozáž 0 g/l

Grand Cru Blanc de Blancs – 100 perc. Chardonnay, 5 g/l

Rosé Terroirs – 88 perc. Chardonnay, 12 perc. Pinot Noir, 3g/l

Grand Cru Blanc de Blancs 2008, 100 perc. Chardonnay, 4g/l

Grand Cru Blanc de Blancs Gentillhomme 2009, 100 perc. Chardonnay, 4g/l

Grand Cru Blanc de Blancs Les Aventures, 100 perc. Chardonnay, 3g /l

© 2017 News and Media Holding