Úzkoprofilová profesia a zároveň tí, ktorí pijú svoj život

„My someliéri jeme a pijeme svoj život,“ vyjadril sa o tejto profesii jeden z nich na nedávnych majstrovstvách sveta someliérov. Na Slovensku sú ale zároveň úzkoprofilovou profesiou.

493890
17.4.2019 / Jarmila Horváthová
ASSR

Najmä v reštauráciách sa tí špičkoví snáď dajú zrátať na prstoch dvoch rúk, slovenská špička pracuje väčšinou vo vinotékach a u obchodníkov s vínom.

Jedni aj druhí sa stretli v pondelok na someliérskej súťaži Asociácie someliérov SR (ASSR) Hubert Trophee 2019, ktorá bola nominačnou súťažou na majstrovstvá Európy a Afriky someliérov. Tie budú na budúci rok na Cypre.

Jedenásť odvážnych

Odvahu, prezentovať svoje teoretické vedomosti o svete vína a nápojov a tiež svoje zručnosti, nabralo 11 someliérov. Štyri z nich boli ženy, ktoré sa v tejto profesii stále viac presadzujú. Súťaž mala podľa medzinárodných kritérií neverejnú a verejnú časť, v tej neverejnej najprv robili súťažiaci test s 50-timi otázkami, popisovali vína, mali určiť aj chyby vína a robili dekantáciu červeného vína pre šesť osôb.

Somelieri - účastníci súťažeZdroj: Jarmila Horváthová

Traja najlepší postúpili do finále, ktoré bolo verejné a konalo sa, rovnako ako celá súťaž, v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton. Najlepšie teoretickú časť aj praktické skúšky zvládli Patrícia Bačová, Lukáš Záleský a Gabriel Kollár. Tých potom čakala verejná prezentácia ich schopností na pódiu.

Najprv ponúknuť a zdekantovať dvojici hostí za šesť minút červené víno, potom navrhnúť za 10 minút vína k 5-chodovému menu, pričom jedno jedlo bolo komplikovanejšie, ako druhé a každé víno muselo byť z iného štátu.

18 pohárov a v každom rovnako

Potom museli 10 minút komplexne senzoricky popisovať dve vína a nakoniec uhádnuť tri destiláty. A ako zlatý klinec programu rozliať magnum fľašu šumivého vína do 18 pohárov tak, aby vo všetkých bolo toľko isto vína a pritom do každého pohára mohli naliať víno len raz.

Keďže súťaž na Cypre bude prebiehať v angličtine a porota na slovenskej nominačnej súťaži bola medzinárodná – jej členmi boli aj Annemarie Foidl, prezidentka Asociácie someliérov Rakúska a Martin Pastyřík, prezident Asociácie someliérov ČR, finále súťaže prebiehalo v angličtine. V tomto jazyku ho aj uvádzal moderátor, ktorým bol najúspešnejší slovenský someliér Rastislav Šuták.

Ten nakoniec vyhlásil najprv druhého v poradí, potom víťaza a nakoniec tretie miesto. Prítomní sa tak dozvedeli, že Slovensko bude na Cypre reprezentovať Gabriel Kollár. Druhé miesto obsadil Lukáš Záleský a tretie Patrícia Bačová.

© 2019 News and Media Holding

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka