Vedci: Pitie vína je pre mozog intenzívny tréning

Americký neurológ prirovnal degustáciu vína k riešeniu matematickej úlohy. Dokonca je v mnohom zložitejšia a zamestnáva všetky naše zmysly.

465606
19.4.2017 / mn
www.lasvegaswineandmusic.com

Vedci z prestížnej univerzity v Yale v Connecticute zistili, že konzumácia vína je pre mozog oveľa väčším tréningom ako ostatné ľudské činnosti. Pitie tohto moku, a je jedno, či ide o červené alebo biele víno, totiž zapája do činnosti zmyslovú i emočnú zložku mozgu a je náročnejšie ako čokoľvek iné, čo človek robí alebo zažíva. Preto degustátori a porotcovia na súťažiach, ktorí vypľúvajú vzorky vína, sa pripravujú o značnú časť vnemov.

O výsledkoch výskumu amerického neurológa profesora Gordona Shepherda informoval na svojom webe britský denník The Daily Mail. „Prehltnúť víno je nevyhnutné na získanie maxima informácií o jeho kvalite,“ citujú noviny vedca z univerzity v Yale. Vo svojej štúdii dokazuje, že hodnotenie vína je silne subjektívne a je to ilúzia.

Takže nikto, kto na degustáciách necíti vo víne to, čo čo tvrdí somelier, by sa nemal cítiť trápne. Chuťový popis vína je podľa tejto teórie akousi ilúziou somelierovho mozgu vytvorenou súčinnosťou zmyslovej a emočnej časti mozgu. „Chuť nie je vo víne, chuť sa tvorí v mozgu toho, kto ho ochutnáva,“ tvrdí profesor Shepherd vo svojej publikácii.

Podľa jeho neurologických výskumov pracuje mozog pri degustácii vína oveľa usilovnejšie ako pri riešení matematickej úlohy, len má z konzumácie vína príjemnejší zážitok ako z rovnice o troch neznámych. „To, ako nám víno chutí, je úplne závislé na spomienkach, na našom emočným nastavení, aj na tom, s kým víno pijeme. Ovplyvnené je to aj pohlavím, vekom či génmi, ktoré zase ovplyvňujú zloženie slín,“ tvrdí profesor Shepherd.

Diskusia (0reakcií)