Veľtrh vína po španielsky

Fenavin 2007 predstavil španielske vinárske regióny.

41382

Predstavte si plochu okolo 20-tisíc metrov štvorcových plnú vína. Teda nielen vína, ale aj vinárov, ich stánkov, predajcov, nákupcov, Japoncov, Indov, Číňanov, Nemcov a ostatných milovníkov tohto čarovného moku.

Na ploche porovnateľnej s troma futbalovými štadiónmi sa v španielskom meste Ciudad Real v dňoch 7. – 10. mája tohto roku prezentovalo vyše 1000 rôznych „bodegas“- teda vinárskych producentov a pivníc z celého Španielska. A keďže toto mesto leží v provincii, ktorú azda ešte viac ako víno preslávil čudný, obstarožný rytier so svojim sluhom na somárikovi, väčšina prezentovaných vín pochádzala práve z provincie La Mancha. No našli ste tu zastúpené skoro všetky vinárske oblasti.

Stačilo spraviť dva-tri kroky k druhému stánku a z u nás notoricky známej, ba až (neprávom) sprofanovanej Riojy ste sa ocitli pre väčšinu v úplne neznámych končinách – Costa Brava, Jumilla či Ribeira Sacra.

fenavin_1.jpg

Ako si vybrať oblasť a ktorého vinára sa oplatí ochutnať? Tento problém návštevníkov organizátori vyriešili elegantne a na prvé poschodie hlavnej budovy umiestnili tzv. „tasting gallery“.

Priestor, kde vystavovatelia umiestnili svoje vína a návštevníci si mohli bez rozpakov vychutnať akékoľvek vystavené vínko. Ak sa nepáčilo kvôli vôni alebo chuti, jednoducho ste jeho chuť zapili pohárom vody a mohli ste skúšať ďalej.

Ak ste však narazili na víno, ktoré vás zaujalo, stačilo si zo stojančeka umiestneného povedľa odčítať názov a umiestnenie vinára na veľtrhu a hneď ste vedeli kde sa oplatí zastaviť a venovať viac času. Aj naša česko-slovenská partia trávila dni na veľtrhu podobne. Doobeda sa chutnalo, vášnivo debatovalo, porovnávalo a hľadalo.

Na klišé, že Španieli majú iba skvelé víno, sme zabudli už po chvíli. Tak ako všade vo svete, nájdete tu vína priemerné, podpriemerné ale i vysoko nadpriemerné. Dokonca sme narazili aj na ozaj hviezdne moky, pred ktorými sa až žiada sňať klobúk a pokľaknúť. Gran Reservy niektorých producentov ma ozaj dostali a keby som mal väčší kufor, neváham a zoberiem si viac ako jednu fľašu.

Po obede, s diárom plným kontaktov, sme sa vybrali za samotnými výrobcami. Niektorí dokázali oslniť len jedným vínkom, no niektorým sa to podarilo celou kolekciou. Za všetkých spomeniem vinárstvo, ktoré ma ozaj oslovilo – Bodegas Darien. Tu sa ponúkala neskutočná Gran Reserva Delius - exkluzívne cuveé so základmi typickej španielskej červenej odrody Monastrell. Vínko s potenciálom desať rokov.

Kategorizácia španielskych vín je veľmi odlišná od tej našej a oveľa jednoduchšie sa dá prirovnať k francúzskej. Španieli majú tiež vinárske oblasti rozdelené podľa apelácií.

DO, teda Vinos con la denominación de origen je niečo podobné ako francúzske AC (apellation controllé). V tejto kategórii je mnoho oblastí, no do tej vyššej Vinos con la denominiación de origen calificada (DOC) si zatiaľ našli cestu zatiaľ len dve – Rioja a Priorato. V blízkej dobe sa však očakáva preradenie oblastí Jeres a Ribera del Duero tiež do DOC.

fenavin_3.jpg

Podľa veku a spôsobu zrenia sa španielske vína triedia ešte na sedem rôznych kategórií, ktoré bývajú označené na etikete:

Joven – víno, ktoré zrelo v sude len veľmi krátko, alebo vôbec. Určené na spotrebu do jedného až troch rokov od zberu. Samotný názov znamená „mladé“.

Noble v preklade znamená ušľachtilé a na to aby si túto kategóriu zaslúžilo musí zrieť aspoň 18 mesiacov.

Aňejo na svoje zatriedenie potrebuje odpočívať až 24 mesiacov a v preklade znamená „staré“

Viejo – minimálna doba zrenia je 36 mesiacov v dreve.

Pre DO a DOC oblasti sú ešte stanovené tri samostatné kategórie:

Crianza – vybrané víno dobrej kvality dozrievajúce v pivnici minimálne 24 mesiacov, z toho prvých šesť musí stráviť v dubovom sude. Na trh sa dostáva najskôr tretí rok od zberu.

Reserva – vybrané víno výbornej kvality. V pivnici si poleží 36 mesiacov, z toho prvých dvanásť sa školí v dube. Na trh sa pozrie najskôr štvrtý rok od zberu.

A nakoniec kategória najvyššia – Gran Reserva. Ide o starostlivo vybrané víno z výnimočného ročníka. V pivnici odpočíva aspoň päť rokov, z toho prvých 18 (donedávna bolo 24) mesiacov je v barikovom súdku. Na trh smie ísť najskôr na šiesty rok od zberu.

Komu španielske chute už učarovali, určite vie, že pravidlá sú o čosi komplikovanejšie a toto je len zjednodušený výber. V každom prípade, španielske moky sa ochutnať oplatí. A verte, že počas teplých večerov v starobylom mestečku Almagro, kde bol náš hotel, sme na tom tvrdo pracovali. Nuž, skúste i vy niekedy španielske delikatesy. A nebojte sa siahnuť i po fľaške bieleho, či rosé. V krajine s najväčšou rozlohou viníc na svete (1,2 milióna hektárov) si poľahky nájdete vínko, ktoré sedí práve vašej chuti.

Autor prevádzkuje internetový obchod Wineshop.sk.

Foto - autor

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka