Vína k ľahkým jedlám z hydiny

13926
2.5.2003 / Štefan Valovič

K hydinovým šalátom z bieleho mäsa podávame svieže a mladé tiché biele vína z odrôd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené alebo Rulandské biele, delikátnym spoluhráčom sú aj suché vína z aromatických odrôd Muškát Ottonel, Iršai Oliver a Tramín červený.

Ku kuraciemu šalátu s broskyňou je ideálny mladý ovocný Sauvignon. Niekedy sú k hydinovým šalátom vhodné aj mladé a suché ružové vína, ba aj suché šumivé, tie sa však lepšie hodia k šalátom z morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa. Tie môžeme kombinovať aj s mladými a sviežimi jednoduchými červenými vínami z odrôd Modrý Portugal, Gamay, Barbera alebo Domina.

K hydinovým roládam a galantínam sa podľa použitých ingrediencií nalievajú výraznejšie, no nie príliš dominantné vína – mladšie neskoré zbery z odrôd Chardonnay a Rulandské šedé i korenistý a voňavý suchý Tramín červený.

Nemenej vhodné, obzvlášť k roládam z kačice či husi, sú ružové vína, klasickou metódou vyrobené šumivé a už spomenuté ľahké červené. Paštéty z hrabavej hydiny sa ideálne dopĺňajú s voňavými vínami z aromatických odrôd Pálava, Devín, Moravský muškát, Muškát Ottonel a Tramín červený, vyskúšajte aj čašu z tokajskej Lipoviny spracovanej reduktívnou technológiou (v uzavretých tankoch).

Pri tučnejších paštétach z kačacej a husacej pečienky dotvoria gurmánsky zážitok plné a extraktívne vína s vyšším obsahom zvyškového cukru z botrytických zberov (napríklad francúzske vína z oblasti Sauternes alebo slovenské hrozienkové výbery). K husacej pečeni sa hodia aj niektoré likérové vína.

Biele varené hydinové mäso patrí medzi najľahšie jedlá, preto k nemu podávame jednoduché a ľahké biele suché vína. Ak mäso dopĺňa výrazná, napríklad chrenová omáčka, víno musí byť komplexnejšie a vyzretejšie – popri bielych vínach by už bolo vhodné aj červené Beaujolais.

Takisto k varenému kohútovi či sliepke odporúčame výraznejšie a zrelšie biele vína, ale už aj ružové, šumivé a mladé červené vína. K francúzskemu národnému jedlu kohútovi na víne sa podáva rovnaké víno, v akom sa kohút varil – zvyčajne mladý Pinot Noir z Burgundska. Dobrý maďarský paprikáš si vychutnáme s plnším a zrelším vínom z odrody Szűrkebarát (Rulandské šedé).

K hydinovému gulášu sú vhodnejšie ľahšie červené vína z odrôd Kadarka, Zweigeltrebe alebo Modrý Portugal. Jedlá z ázijských kuchýň sú špecifické, skúste k nim extraktívne a v dubovom súdku školené Chardonnay napríklad z Austrálie.

K ostrým thajským a indickým jedlám podávame alsaský Gewürztraminer alebo niektoré Cru Beaujolais. Od slovenských vinárov by bol vhodný polosuchý výber z hrozna z Tramínu červeného alebo suchý Modrý Portugal.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka