Víno je investíciou do radosti zo života

11246
3.12.2002 / Peter Kremský

Na Slovensku sa postupne čoraz viac presadzuje kultúra kvalitného vína. Časy, keď sa víno pilo hlavne sladké a bolo dôležité, aby rýchlo stúpalo do hlavy, sa nenávratne vzďaľujú do histórie spolu so socialistickým plánovaním. To malo zaručiť, aby vína bolo veľa a bolo lacné, aby sa ním mohli opájať široké masy bez veľkého vplyvu na ich životnú úroveň.

Vinárska kultúra na Slovensku opäť ožila. Tento diletantský prístup k vinárskemu odvetviu, ktoré balansuje medzi vedou, umením, chémiou a poľnohospodárstvom, priniesol takmer úplný rozpad vinárskej kultúry aj v takých stáročných centrách, ako sú malokarpatský región, Ponitrie, Hont či tokajská oblasť. Prispelo k tomu aj zoštátnenie vinohradov, keď sa z drobných vinárov stali družstevníci bez veľkého vplyvu na úroveň a kvalitu dorábaného vína.

Keď sa však začiatkom 90. rokov vinohrady vrátili do rúk súkromníkov, vinárska kultúra začala opäť vstávať z mŕtvych. Po vyše desiatich rokoch možno povedať, že na Slovensku dorába kvalitné vína niekoľko desiatok vinárov vrátane zhruba tucta firiem, ktoré sú pojmom už aj v stredoeurópskom regióne. Najmä červené slovenské vína sa síce ťažko vyrovnajú francúzskym, čílskym alebo kalifornským, majú však svoj osobitný charakter. Niektoré biele odrody sú zase vyhľadávané vďaka špičkovej kvalite v dobrých rokoch.

Najväčším ziskom je radosť zo života

Investície do vína sa málokedy spájajú len s finančným ziskom. Najčastejšie býva ich motiváciou záujem o vinárstvo, znalosti o víne a radosť z neho. Kto kupuje víno, nerobí tak nikdy len preto, aby ho o päť rokov výhodne predal. Časť cenných fľašiek je už vopred určená na to, aby skončila na stole pri dobrom jedle a v príjemnej spoločnosti.

Napriek tomu sa fľaša kvalitného vína dokáže na trhu v priebehu rokov zhodnotiť aj na päť- alebo desaťnásobok. Je to aj otázka likvidity trhu, teda či je takéto drahé víno ochotný niekto kúpiť. V krajinách s vyspelou kultúrou vína, akými sú najmä Francúzsko, Taliansko, Británia či USA, sú trhy vína veľmi populárne a navštevované.

Dôležité je hodnotenie kvality a ceny vína. Málokto si totiž trúfa odhadnúť ich len z vlastnej skúsenosti. Orientáciu poskytujú tabuľky, kde možno nájsť nielen hodnotenie vína a jeho súčasnú i predpokladanú cenu, ale aj to, koľko rokov sa ho odporúča archivovať, kedy je najvhodnejšie na ďalší predaj, prípadne, čo je lacnejšou alternatívou s rovnakou kvalitou. Víno sa totiž – podobne ako väčšina luxusného tovaru – predáva najmä podľa názvu a pôvodu.

Aj experti na víno sa však občas utnú ako každý tesár. Na začiatku podhodnotený ročník 1982 francúzskych vín napríklad výrazne stúpol na cene. Ako uvádza enológ Vladimír Hronský, hodnota Chateau Lafite Rotschild v súčasnosti prekračuje pôvodnú cenu o 850 percent. To je však málo v porovnaní s fľašou Chateau Pétrus, ktorá sa zhodnotila dokonca o 2 100 percent. Novinka na trhu – Chateau Le Pin, ktorej bolo k dispozícii 25-tisíc fliaš, vzrástla až o 7 500 percent.

Internetová koštovka

Orientačné tabuľky možno nájsť najmä v zborníkoch, ktorých vychádzajú v zahraničí každoročne desiatky. Mnoho z nich sú prístupné aj prostredníctvom internetu. Najznámejšou stranou je Parkerov rebríček na adrese www.erobertparker.com.

Američan Robert Parker patrí k najvýznamnejším svetovým odborníkom na víno s obrovským vplyvom na jeho hodnotenie a ceny. Každému vínu sa priraďuje určitý počet bodov z maximálnych sto, čo ho vynesie na určitú pozíciu v rebríčku. R. Parker však hodnotí aj vinárske regióny v jednotlivých rokoch, čo im tiež vynáša body.

Vína z južného Porýnia, kam patrí aj známe Chateau neuf du Pape, sa podľa neho napríklad najlepšie vydarili v rokoch 1998 a 2000, keď si vyslúžili až 98 bodov. V rokoch 1999 a 2001 to však bolo len 90 bodov. V hodnotení sa okrem USA vyskytujú len tradičné regióny Francúzska, Talianska, Španielska, Austrálie a Nemecka. Chýba v ňom napríklad Čile, Argentína, Južná Afrika, Izrael a tiež stredoeurópsky a balkánsky región.

Za málo peňazí veľa muziky

Fľaša kvalitného vína sa môže v priebehu rokov zhodnotiť aj na päť až desaťnásobok. Slovenskí milovníci vín a investori do nich teda majú dvere k informáciám i ku kvalitným svetovým značkám otvorené. Prekážkou však býva často cena. Ako potvrdzuje enologička Gabriela Vojteková, zahraničné vína, ktoré sa na Slovensku dajú kúpiť v supermarketoch pod tristo korún za fľašu, majú iba kvalitu slovenských stolových vín. Na svete je totiž prebytok vína najmä nižšej kvality a tlak obchodníkov na stredoeurópsky trh rastie.

Na druhej strane rastie kvalita slovenských vín, podobne ako moravských a maďarských. Záujemca tak môže často získať už za sto korún fľašu mladého vína, ktorého hodnota sa po niekoľkých rokoch vyšplhá až na desaťnásobok.

Pri systematickom nakupovaní sa vo vinotéke časom nájdu aj historicky cenné a na trhu žiadané kusy, ktoré majiteľovi môžu splatiť časť jeho niekoľkoročných nákupov.

Problémom slovenských vín je však slabá rozvinutosť informácií o vínach, o ich kvalite, možnostiach archivácie, ale aj neexistencia trhov s vínom, kde by sa archívne víno dalo reálne speňažiť. Hodnotenie a porovnanie vín robí prakticky len jediný odborný časopis Vinič a víno, ktorý je laickej verejnosti takmer neznámy a nedostupný. Aj výsledky vínnych trhov a výstav sa na verejnosť dostávajú iba sporadicky, nehovoriac o internetovej prezentácii, tabuľkách či rebríčkoch. Pri súčasnom prudkom rozvoji kultúry vína však možno predpokladať, že sa tento problém zanedlho vyrieši. Žiaľ, kvalitné ročníky, ktoré sa dajú v súčasnosti kúpiť ešte pomerne výhodne, budú v tom čase ak nie už vypité, tak určite vypredané.

Slovenské poklady

Aké sú teda slovenské vína, hodné archivácie pre budúce roky? Všeobecne sa vydarili najmä ročníky 1997 a 1999 pri bielych a ročník 2000, čiastočne aj 1999 pri červených vínach. Na vyzrievanie vo fľašiach sú vhodné z bielych odrôd najmä rizlingy a burgundské odrody (Rulandské a Chardonnay), ako aj zriedkavé odrody Pálava, Tramín alebo Sauvignon. Typickými vínami s nevyhnutnosťou zrenia sú tokajské odrody.

Archivovať sa však oplatí obzvlášť červené víno. Na Slovensku sa síce neurodia hviezdne svetové odrody Shiraz, Merlot alebo Garnache, známou archivačnou odrodou je však Cabernet Sauvignon. Aj v strednej Európe najbežnejšie Svätovavrinecké a Frankovka zrením vo fľašiach vymenia svoju ostrosť za uhladenosť a jemnosť podobne ako ľudia, ktorí ich dorobili.

Odložiť sa oplatí aj Rulandské modré, Alibernet, Neronet, Zweigelt, Dornfelder alebo André. Ich hodnota je už v ich zriedkavosti, kvalitné ročníky navyše poskytujú skvostné vína.

Pre archiváciu však nie je dôležité iba mať dostatok informácií a peňazí či vedieť, kde sa k vínam dostať. Životnou nevyhnutnosťou je kvalitná pivnica, ktorú neposkytuje žiadna bytovka ani ju nenahradí garáž. Najmä dlhoročné zrenie si vyžaduje potrebnú teplotu a vlhkosť, ako aj vhodnú polohu fľaše.

Najvyššie hodnotené vína Vínnych trhov Pezinok 2002

Odroda

Ročník

Výrobca

Trestné body

Poznámky

BIELE VÍNA

Rizling vlašský slamový

2000

Víno Marcinčák Mikulov, CR

5

šampion vystavy

Kerner neskorý zber

2001

Tretina Pezinok

6

najlepšie biele víno ročníka 2001

Tramín červený kabinet

2001

Mrva a Stanko Trnava

6

Rizling rýnsky, bobuľový výber

2000

Pavelka-Sobolič Pezinok

7

Rizling rýnsky

1996

VVDP Karpaty Grinava

7

Aurélius hrozienkový výber

2000

Vinohradnícka spoločnosť Modra

7

Neuburské výber

2000

Vinné sklepy Valtice, CR

7

Rulandské biele kabinet

2001

Jurčovič Viničné

7

Rulandské biele kabinet

1997

Boriš Pezinok

7

Sauvignon výber z hrozna

2001

Vinohradnícka spoločnosť Modra

7

vicešampion výstavy

Sauvignon

2001

Znovín Znojmo, CR

7

Sauvignon neskorý zber

2000

Matyšák Pezinok

7

Sauvignon výber z hrozna

2000

Janoušek-Fischer Pezinok

7

Pálava neskorý zber

2001

Matyšák Pezinok

7

ČERVENÉ VÍNA

Zweigelt bobuľový výber

2000

Vino-vin Tibava

6

najlepšie červené víno

Svätovavrinecké

1999

Sadloň Limbach

6

Paves barrique

2000

Pavelka-Sobolič Pezinok

7

Rulandské modré výber

1999

Vinné sklepy Valtice, CR

7

Domina kabiner barrique

2000

Pavelka-Sobolič Pezinok

7

Alibernet

2001

Mrva a Stanko Trnava

7

Cabernet Sauvignon kabinet

2000

AgroVino Cebovce

7

PRAMEŇ: Katalog Vínnych trhov Pezinok



Odrody vín

BIELE ODRODY:

Müller Thurgau

Špičkové ročníky sa hodia na zrenie vo fľašiach. Odroda vznikla koncom 19. storočia vo Švajčiarsku skrížením Silvánskeho s Rizlingom. Víno je jemne žltozelenej farby s korenistým muškátovým buketom a nižším obsahom kyselín. Mladé vína sú lahodné a svieže, mierne aromatické.

Veltlínske zelené

Pochádza zrejme z dolného Rakúska, kde dosahuje aj najlepšiu kvalitu, alebo severu Talianska. Víno má žltozelenú farbu a sviežu medovinovú, horkomandľovú chuť s ovocným buketom. Zaujímavé sú najmä mladé vína.

Silvánske zelené

Jeho pôvod treba hľadať tiež v Rakúsku, prípadne Transylvánii. Darí sa mu však aj v Malých Karpatoch a na južnej Morave. Víno má zelenožltú farbu, plnú chuť, je jemne aromatické a pripomína vôňu trávy alebo sena. Kvalitné ročníky dobre vyzrievajú vo fľašiach, hoci nie je typickou odrodou na archiváciu.

Rizling vlašský

Hovorí sa, že odroda pochádza z francúzskej Champagne. Rizlingy patria k nearomatickým odrodám, mierne voňajú po lipe a lúčnych kvetoch. Víno je svieže, korenistej chuti s množstvom kyselín, zlatožltej farby. Je vhodné na archiváciu, ktorou stráca kyslosť a získava hĺbku chuti.

Rizling rýnsky

Keďže pochádza z údolia Rýna, prináša kvalitné úrody aj v severnejších oblastiach. Svieže víno svetlo zelenožltej farby s jemným buketom a vôňou lipového kvetu a broskýň má výraznú až pikantnú chuť so silnými kyselinami. Je typickou archivačnou odrodou, fľašová zrelosť sa vysoko cení.

Neuburské

Na Slovensku zriedkavá odroda s pôvodom v Rakúsku, kde sa aj hojne pestuje, podobne ako na Morave. Jemne aromatické energické víno s harmonickými kyselinami svetlo žltej farby. Aj v priemerných rokoch zväčša nesklame kvalitou. Dobré ročníky sa vyznačujú skvelou chuťou. Pije sa zväčša mladé.

Aurélius

Česko-slovenský kríženec Neuburského s Rizlingom rýnskym. Aj v chladnejších polohách dosahuje vysokú cukornatosť a prináša plné, harmonické vína s výraznejšími kyselinami po Rizlingu. Vyskytuje sa zriedkavo, zväčša len v Malých Karpatoch a v znojemskej či mikulovskej oblasti. Kvalitné ročníky sa oplatí archivovať.

Kerner

Kríženec odrôd Modrý Trollinger a Rizling rýnsky, na Slovensku zriedkavý okrem výnimiek v Malých Karpatoch. Víno s jemnou vôňou, príjemnou kyselinou a vysokým obsahom alkoholu. Hodí sa na zrenie vo fľašiach.

Dievčie hrozno

Odroda bežná najmä na južnom Slovensku, málo sa však objavuje v podobe kvalitného vína. Je aromatické, energické, s typickou vôňou vďaka prchavým esenciám.

Pesecká leánka

Pôvodne rumunská odroda vyšľachtená pred sto rokmi z Dievčieho hrozna a Grasa de Contari. Je citlivejšia na chlad, vyššie polohy, preto sa jej darí spravidla na južnom Slovensku. Víno žltozelenej farby a plnej chuti s ovocným buketom. Dobré ročníky zrením získavajú špičkovú kvalitu.

Rulandské biele

Pochádza z Francúzska, kde sa pestuje od 14. storočia dodnes ako Burgundské biele. Mimo územia tejto krajiny sa však takto označovať nesmie. Dobre sa mu darí aj v chladnejších, vyšších polohách s nedostatkom vlahy. Víno je zlatožltej farby s výraznejšími kyselinami, jemnou arómou chlebovinky. Zrením vyniknú najmä dobré ročníky. Na Slovensku sa hojne pestuje, v poslednom období je však na ústupe najmä vo vyšších triedach kvality.

Chardonnay

Typická francúzska odroda príbuzná Burgundskému bielemu. Má výraznejší buket, je však náročnejšia na podmienky pestovania, a preto aj vzácnejšia. Má korenistú príchuť a jemnú arómu. Cení sa pre vysokú kvalitu a dlhšie pretrvávajúcu chuť a vôňu. Na Slovensku sa jej darí málokde, vyžaduje si špičkovú starostlivosť a vinársku prax.

Foto – Miro Nôta

© 2002 News and Media Holding

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka