Víno sa kamaráti s ovocím

13389
3.4.2003 / Štefan Valovič

Vhodným spoločníkom k ovociu, či už ide o ovocie čerstvé alebo upravené, sú stredne plné biele alebo ružové vína, a to tiché, perlivé i šumivé s vyšším obsahom zvyškového cukru. V niektorých prípadoch môžeme zvoliť i prírodne sladké červené víno, napríklad cyperské Commandeire St. John alebo likérové víno, napríklad portské.

Medzi najpopulárnejšie kombinácie vína s ovocím patrí servírovanie šumivého vína s čerstvými jahodami.

No ak nepatríte k vyznávačom šumivých vín, môžete si vybrať aj z ponuky tichých bielych alebo ružových vín ľahšieho typu.

V zime zvyčajne dostať čerstvé jahody, ktoré sú kyslé a ani ich vôňa nie je príliš výrazná. K nim sa hodí polosladké alebo sladké šumivé víno. K šumivým vínam vyrobeným klasickou metódou sa veľmi dobre hodí aj zrelý ananás.

K čerstvej šťavnatej broskyni skúsme plnšie, mladšie biele tiché víno z odrody Sauvignon, najlepšie výber z hrozna, ktorý zvyčajne máva broskyňové tóny aj vo vôni.

Vhodné sú aj šumivé vína, napríklad francúzske aromatické Clairete de Die.

Príjemnú vôňu jabĺčok môžeme nájsť v mladších tichých bielych vínach a niekedy aj v bielych šumivých vínach vyrobených Charmatovou metódou.

K jablku v župane a k jablkovému múčniku volíme extraktívne biele vína z botrytického zberu. Ak sa chystáme podávať čerstvé citrusové plody (najmä citrón, limetku, grep), zabudnime na víno a skúsme radšej čaj.

Tým, ktorí predsa majú chuť na čašu vína, ponúkame k pomarančom a mandarínkam sladké vína z ľadových zberov.

Ak sú citrusové plody zakomponované v jedle (v múčniku alebo podávané s mäsom ako napríklad kačacie prsia na pomarančoch), vhodným spoluhráčom sú bohaté biele plné vína, a to fľašovo zrelé z neskorých zberov alebo z výberov z hrozna.

Lesné ovocie sa často servíruje s divinou (súčasťou omáčky bývajú napríklad brusnice), v takomto prípade je vhodné podávať výrazné tiché červené vína, napríklad z odrody Cabernet Sauvignon.

K múčnikom z lesného ovocia patria biele „zaguľatené“ vína s vyšším obsahom zvyškového cukru. Môžu byť vyrobené aj z niektorej aromatickej odrody.

Orechy často nachádzame v aróme tichých bielych vín, napríklad v Chardonnay alebo v Rulandskom šedom.

Preto vína z týchto odrôd, hladké a vyrobené z prezretého hrozna, sa ideálne snúbia s múčnikmi a jedlami obsahujúcimi orechy. K sušenému ovociu sa hodia sladké extraktívne biele vína a, samozrejme, Tokajské výbery.

Autor je someliér bratislavského Hotela Devín a prezident Asociácie someliérov Slovenska.

Diskusia (0reakcií)

Nájdi reštauráciu alebo hotel
Víno roka