Gastronomický slovník

Cc

Caesar salad

šalát, pričom originál sa mieša z listov rímskeho šalátu, pridá sa pokrájaný cesnak, parmezán, natvrdo uvarené vajcia, olivový olej, worcesterská omáčka, citrónová šťava a opražené kocky bieleho chleba

Canapé

kanapky, jednohubky, servírované teplé alebo studené ako predkrm

Canneloni

cestoviny v tvare valčekov, robia sa plnené

Cannoli

sicílsky dezert; trubičky plnené syrom ricotta, kúskami čokolády a kandizovaného ovocia

Cappelletti

cestoviny v tvare klobúčikov plnené mletým mäsom alebo syrom

Cappellini

veľmi tenké vlasové rezance

Carpaccio

veľmi tenké plátky mäsa poliate olivovým olejom, posypané parmezánom a rukolou, používa sa aj pre jedlá servírované – nakrájané na tenké pláty

Carte du jour

francúzsky termín pre denné menu

Chapati

indický plochý nekysnutý chlieb; placka

Charlotte

dezert zo šľahačky, pudingového krému, mousse alebo roztlačeného ovocia a piškótového cesta

Charolais

plemeno hovädzieho dobytka pochádzajúceho z Francúzska

Chateaubriand

dvojitý cca polkilový biftek pripravený zo strednej časti sviečkovice, tzv. palca

Chilli con carne

hovädzie mäso nakrájané na kúsky a varené s mnohými prísadami ako paradajky, papriky, feferónky atď. do zhustnutia

Chorizo

druh španielskej klobásy

Choucroute

špecialita z kyslej kapusty, údeného bôčika a kolena, podávaná so zemiakmi

Churrasco

brazílsky spôsob prípravy mäsa, griluje sa na ihle a sústavne sa z neho odkrajuje

Chutney

niečo podobné ako náš džem, ale konzistencia je trochu iná, sú v ňom kúsky ovocia a býva špecificky ochutený

Ciabatta

typický taliansky plochý kváskový chlieb

Cipolatta

toskánska cibuľová polievka

Citrónová tráva, Lemon grass

pochutina používaná v thajskej kuchyni, rastlina so silnou citrónovou vôňou

Cointreau

likér z pomarančových šúp macerovaných v alkohole

Confit, confitovať či konfitovať

technologický postup, ktorý má pôvod v nakladaní ovocia a konzervovaní mäsa, ktoré sa nasolilo a pomaly sa varilo alebo pieklo v tuku. Konfitované ovocie znamená, že je v cukrovom náleve

Consommé

silný mäsový vývar vyčistený bielkom. V jedálnom lístku by sa malo vždy uvádzať, z čoho je pripravené

Cookies

anglický názov pre drobné pečivo z krehkého cesta, podávaného najmä k čaju

Cordon bleu

teľací rezeň plnený šunkou a syrom, obalený v trojobale a vypražený

Coulis

nedochutená hustá šťava, resp. pyré z ovocia alebo zeleniny, označovala sa tak aj šťava z pečeného mäsa

Couverture

cukrárska čokoláda s vysokým obsahom kakaového masla, používaná na polevy

Créme bruleé

dezert z mlieka, vajec, smotany, cukru a vanilky, posypaný cukrom, ktorý sa nechá skaramelizovať, aby vytvoril chrumkavú kôrku. Servíruje sa v miskách a je lahodný práve pre kontrast chutí chrumkavej karamelovej vrstvy a jemného krému

Créme caramel

má podobné zloženie ako créme bruleé, no na rozdiel od neho sa tekutý karamel naleje na dno misiek a až naň sa naleje vanilkový krém. Po stuhnutí sa z misiek vyklopí. Na povrchu je potom síce tiež vrstva karamelu, ale tekutého

Créme Chantilly

šľahaná smotana ochutená vanilkovým cukrom

Créme fraiche

sladká smotana, jemne nakyslastá

Crépe

palacinka

Crépes Suzette

palacinky podávané s citrónovou alebo pomarančovou šťavou, pri podávaní sa flambujú

Nájdi reštauráciu alebo hotel