Gastronomický slovník

Dd

Déjeunér

francúzsky výraz pre obed

Demiglace

hustá hnedá omáčka, používaná ako základ mnohých klasických omáčok. Je vyrobená z redukovaného teľacieho vývaru a španielskej omáčky

Dip

hustá studená omáčka nebo krém, do ktorej sa namáčajú kúsky mäsa, zeleniny, krajcov chleba

Dubarry

najemno nakrájané plátky šampiňónov a šalotiek opražených na masle

Dubový list

typ šalátu, ktorý dostal pomenovanie podľa tvaru listov

Dulce de leche

sladký mliečny sirup z uvareného sladeného mlieka, chuťovo pripomínajúci karamel

Durian

ovocie rastúce v juhovýchodnej Ázii so silným zápachom po zhnitej cibuli, ale celkom lahodnej chuti

Džuveč

jedlo z baranieho pliecka dusené so zemiakmi a zeleninou