Gastronomický slovník

Ff

Faggot

do pohrudnicovej blany zabalené karbonátky z mletého bravčového mäsa

Fajita

recept z mexickej kuchyne, originálna verzia sa robí z grilovaného hovädzieho mäsa pokrájaného na prúžky, zeleného čili a servíruje sa na tortille. V súčasnosti sa už používajú aj iné druhy mäsa

Falafel

smažené guľôčky z ochuteného cíceru, často sa podáva ako predjedlo

Farfalle

cestoviny v tvare motýlika

Fáš

plnka z jemne mletej zmesi mäsa, zeleniny a ďalších prísad

Feta

slaný krémový grécky syr z ovčieho alebo kozieho mlieka

Fettuccelle

talianske rovné a ploché cestoviny

Fettuccine

talianske široké cestoviny, šírka je viac ako jeden centimeter

Feuillantine

plátky krehkého cesta potrené vajíčkom, posypané cukrom a upečené

Fiakergulasch

guláš zo zadného hovädzieho mäsa s paradajkovým pretlakom, podáva sa s vajcom natvrdo

Filet

výraz označujúci rez chudého mäsa, hydiny alebo ryby

Filet mignon

valčeky z úzkej časti sviečkovice smerom k špičke s malým priemerom. Na porciu treba odkrojiť dva-tri. Považujú sa za najkvalitnejšie steaky

Flambovanie

príprava alebo servírovanie jedla, pri ktorom sa na pokrm naleje malé množstvo alkoholu a zapáli sa

Flameri

sladký mäkký puding vyrobený z vareného ovocia zahustený škrobom

Foie gras

vykŕmená husacia alebo kačacia pečeň

Fond

silný vývar z opečených kostí a zeleniny, ktorý sa používa na prípravu omáčok k mäsu

Fondant

označenie pre mäkkú cukrovú masu, ktorá sa používa v cukrárstve. Niekedy sa takto označujú aj krokety zo zeleninového či mäsového pyré

Fondue

pôvodne jedlo z roztopeného syra, do ktorého sa namáčal chlieb. V širšom ponímaní je fondue jedlo, založené na namáčaní malých kúskov v horúcej tekutine

Fontina

taliansky polotvrdý kravský syr

Formaggio

syr po taliansky

Fruits de mer, frutti di mare

zmes morských plodov

Fugu

ryba, ktorej samičie pohlavné orgány a pečeň sú smrteľne jedovaté