Gastronomický slovník

Gg

Galantínky

rolky z mäsa plnené nadrobno nakrájaným mäsom a zeleninou, servírujú sa studené

Galettes, galetky

výraz pre malé placky, lievance alebo koláčiky. Môžu byť sladké aj slané

Galliano

sladký taliansky bylinný likér

Ganache

hustá čokoládová hmota. Môže sa používať ako poleva alebo stuhnutá sa formuje do bonbónov

Garam masala

aromatická zmes korení, používaná v indických jedlách. Obsahuje päť základných druhov korenín: rascu, koriander, škoricu, čierne korenie a kardamón

Garnát

druh kôrovca jasno ružovej až červenej farby. Príbuzný kreviet, tie sú menšie a surové sú sivej farby, garnáty sú väčšie s vejárovitým chvostíkom

Gazpacho

hustá studená španielska polievka z paradajok, cesnaku, cibule a byliniek

Gefilte fiš

židovské rybie jedlo pôvodom z Ruska. Pripravuje sa z fášu mäsa bielych rýb

Gelato

talianska zmrzlina

Gervais

krémový, nesolený mäkký francúzsky syr, podobá sa maslovému krému

Grana Padano

druh tvrdého syra zo severného Talianska

Grand marnier

pomarančový likér výborný v dezertoch, na marinovanie ovocia a skvelý je aj v kombinácii s čokoládou. Používa sa aj v redukciách s pomarančovou kôrou a na dochutenie čatní. Taktiež sa výborne hodí k tmavému mäsu, kačici či husi na pomarančoch

Gratinovať

zapiecť v rúre alebo grile jedlo zaliate bešamelovou omáčkou a posypané syrom alebo strúhankou

Gravlax

tradičný škandinávsky sušený losos, dochutený soľou, cukrom, čiernym korením a kôprom