Gastronomický slovník

Hh

Habanero

extrémne pálivý druh čili papričiek

Halászlé

polievka z rybích hláv, rybaciny, cibule a papriky, na konci sa pridávajú ikry a mlieč

Halva

arabský dezert zo semiačok sezamu a medu

Hľuzovka (lanýž, truffle, truffe, tartuffo)

silne aromatické vzácna huba, pre svoju prenikavú arómu, chuť (a cenu) sa používa ako dochucovadlo

Homár

morský kôrovec, vlastne morský rak s lahodným mäsom. Najchutnejšie sa nachádza v chvoste a klepetách. Jedia sa aj vnútornosti, vyberá sa len črievko. Každý ho môže jesť, ako vie, prísne pravidlá stolovacej etikety tu neplatia. Najzákladnejším spôsobom prípravy je homára uvariť a mäso namáčať v rozpustenom cesnakovom masle

Humus

pyré z cícera, tahini (pasta z rozdrveného sezamu), olivového oleja, citrónovej šťavy a cesnaku; servírovaný ako dip s pita chlebom