Gastronomický slovník

Nn

Naam Plaah

silne aromatická omáčka z odležaných rýb, ktorá sa v thajskej kuchyni používa na dochucovanie jedál

Naan

plochý indický chlieb, placka

Nasi Goreng

zmes korenia aj indonézske jedlo pripravované z ryže, kuracieho masa, kreviet, zeleniny, korenia a ďalších prísad

Natroni

talianske cestoviny v tvare krátkych širokých pásikov

Navarin

klasický pojem z francúzskej kuchyne. Pôvodne predstavoval dusené jahňacie mäso v jemnej omáčke zo zeleniny. Dnes sa používa pre všetky dusené jedlá (ragú) z hydiny či morských živočíchov

Niboši

sušené sardinky, ktoré sa používajú na prípravu vývaru

Nicoise salad

šalát z okolia Nice. Základom sú uvarené zemiaky, vajcia, fazuľkové struky, paradajky, sardelky, tuniak a olivy. Zalieva sa vinaigrette z oleja, vínneho octu, francúzskej horčice, soli a cesnaku

Nigiri (suši)

druh suši. Valčeky z ryže obložené surovou rybou, omeletou, zeleninou a pod.