Gastronomický slovník

Pp

Paella

španielska špecialita z ryže, mäsa, zeleniny a kôrovcov

Paglia e fieno

uvarené vaječné rezance zmiešané so špenátovými rezancami, zamiešané do omáčky z mäsa, húb, cesnaku a parmezánu

Pain

chlieb po taliansky

Pain-au-chocolat

pečivo z maslového listového cesta plnené tyčinkami čokolády; tradičné pečivo k raňajkám

Pak choy

čínska zelenina, ktorá pripomína mangold. Väčšinou sa nakrája na plátky alebo sa vcelku narýchlo opečie a potom pridáva do jedla

Pakora

indický snack alebo predkrm zo smaženej zeleniny

Palline

guľôčky z ricotty s parmezánom vyprážané v trojobale

Panáda

druh žemľovej kaše, ktorá sa používa na prípravu kašovín či plniek, v prípadoch, keď sa na tento účel hodí viac než obyčajná strúhaná alebo zmäkčená žemľa

Pancetta

jemná talianska prerastená slanina

Paneer

indický čerstvý syr vyrobený zo zrazeného mlieka

Pangasius

sumček, ryba pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie

Panna cotta

tradičný taliansky dezert z pomaly varenej smotany, mlieka, cukru a želatíny

Pesto

talianska nevarená omáčka na cestoviny. Tradičná receptúra obsahuje rozmixované lístky bazalky, píniové oriešky, cesnak, parmezán, pecorino a olivový olej

Petit four

pomenovanie pre bonbóny alebo drobné zákusky, ktoré sa podávajú ešte po dezerte

Petit four salé

malé slané jednohubky, obvykle sušienky, podávané ako aperitív alebo príloha k nápojom

Petite marmite

polievka z koreňovej zeleniny a teľacieho mäsa uvarených v silnom kuracom vývare, potom sa do nej dá osobitne uvarená kapusta. Podáva sa s opraženou žemľou a syrom

Piccadilly

majonéza zmiešaná s kyslou smotanou, vareným feniklom, worcestrom a citrónovou šťavou. Podáva sa k rybám

Piccata

tenký plátok mäsa alebo ryby opečený na oleji alebo masle a podávaný najčastejšie s citrónovo-kaparovou omáčkou

Pied de cochon

varená bravčová nožička, obalená v strúhanke a ugrilovaná

Pilaf

arabské a orientálne jedlo z dlhozrnnej ryže dohneda opraženej na oleji a uvarenej v korenenom vývare, do ktorého sa môžu pridať kúsky mäsa alebo zeleniny

Pomodori al forno

zapečené paradajky naplnené zmesou syra, strúhanky, cesnaku, petržlenu a oleja. Podávajú sa studené

Pot-au-feu

jedlo varené v jednom hrnci, pričom pri originálnej verzii sa používajú rôzne časti hovädzie mäsa a zelenina. Servíruje sa v dvoch chodoch, najprv vývar a potom mäso so zeleninou, horčicou, kyslými uhorkami

Poule au pot

celá sliepka varená v jednom hrnci s vnútornosťami, teľacími kosťami a pečienkou, zeleninou

Poussin

mladé kura

Profiterole

malé guľôčky z odpaľovaného cesta naplnené šľahačkou, cukrárskym alebo čokoládovým krémom, poliate čokoládovou polevou