Gastronomický slovník

Rr

Rabas

na ohni alebo na grile opečené kúsky kalamára

Raclette

savojská a švajčiarska špecialita z roztopeného eidamu, rovnako je to aj druh syra s orechovou chuťou

Radicchio

fialovomodrý šalát horkastej chuti

Ragout (ragú)

základ vždy tvoria suroviny pokrájané na kúsky a spojené šťavou

Rambutan

tropické ovocie z Malajzie v tvrdej chlpatej šupke

Rampola

rybia polievka s krabím mäsom a šampiňónmi

Rare, raw

výraz pre stupeň prepečenia mäsa, krvavé alebo polosurové. Pri rozrezaní z neho už nielenže krv vyteká, ale stredná časť zostáva pri pečení studená

Ras el Hannout

zmes najmenej desať druhov korenia, používa sa v severoafrickej kuchyni

Ratatouille

zmes zeleniny, ktorá má obsahovať na kúsky nakrájanú cukinu, paradajku, papriku, baklažán a okrem toho ešte aj cesnak, cibuľu, olivový olej a provensálske byliny. Zelenina musí byť chrumkavá

Ravioli

zeleninovými a mäsovými plnkami plnené talianske cestoviny

Récamier

krémová polievka z holúbät a špargľových špičiek

Redukcia

silný koncentrát, ktorý vzniká odparením časti pôvodnej tekutiny

Rôti

vykostené bravčové mäso, zviazané do balíčka a opečené na cesnaku, podlieva sa mliekom

Rouille

francúzska cesnaková majonéza. Obsahuje aj olivový olej, čili, šafran a mletú papriku

Rukola

druh listovej zeleniny, ktorá má výrazne korenistú chuť

Rumpsteak

steak, ktorý sa krája z hovädzieho stehna

Ryža Carnaroli

dlhozrnná ryža, zrno má dvojnásobnú dĺžku než podobné druhy ryže tiež určenej pre rizoto Arborio alebo Vialone Nano

Ryža divoká

je povestná svojou orieškovou chuťou. V skutočnosti to nie je ryža v pravom slova zmysle, ale dlhé semienka divokej vodnej trávy rastúcej v Severnej Amerike