Gastronomický slovník

Ss

Sablé

chrumkavý koláčik, pripomínajúci cookies, pochádza z Normandie

Ságo

škrob zo ságovej palmy

Salsa

pôvodne zmes roztlačených nadrobno nakrájaných paradajok a cibule, prípadne sa prichutí ešte kúskami čili papričiek, podáva sa k pečivu alebo ako príloha k mäsu

Salsiccia

obecný názov pre talianske korenené klobásy z bravčového mäsa

Saltimbocca

tradičné rímske jedlo; tenký teľací plátok s lístkom šalvie a tenkým plátkom prosciutto crudo, opečený na masle a olivovom oleji a dochutený bielym vínom

Sambal

korenená pasta, ktorá je neodmysliteľným doplnkom väčšiny juhoázijských, najmä indonézskych a indických jedál

Sambuca

taliansky anízový likér, podávaný ako digestív s niekoľkými zrnkami kávy a zapálený

San Daniele

jedna z najkvalitnejších talianskych sušených šuniek

Sanfyana

španielska zeleninová omáčka

Saratoga chips

zemiakové lupienky pražené na bravčovej masti

Sarma

závitky z kapusty plnené mletým mäsom, ryžou a ďalšími prísadami

Sashimi

japonský pokrm; tenké plátky čerstvej surovej ryby alebo morských plodov, bez ryže

Satay

malé kúsky marinovaného mäsa alebo ryby grilované na drevených špízoch a predávané ako pouličné jedlo v Indonézii, Malajzii a Thajsku

Satay omáčka

arašidová omáčka, je rozšírená v celej juhovýchodnej Ázii

Sauté

omáčka pripravená tepelnou úpravou malých kúskov mäsa (zeleniny) pri vysokej teplote na tuku. Panvicou treba stále natriasať. Takto sa pripraví jedlo spolovice, potom sa udusí s malým množstvom vína, pálenky, zeleniny

Savarin

koláč z kysnutého cesta nasiaknutý rumom a podávaný so šľahačkou a čerstvým ovocím. Taktiež je to názov pre pečené hovädzie stehno, prešpikované hľuzovkou, obložené jahňacím brzlíkom a cibuľkami

Slow food

smer, ktorý propaguje klasickú kultúru stolovania, snaží sa chrániť miestne špeciality

Šolet

pokrm židovskej kuchyne zo zmesi zapečeného mäsa, krúp a fazule s korením. Podáva sa počas sabatu