Gastronomický slovník

Tt

T-bone steak

steak s kosťou v tvare T. Máva pol kila a sú to dva steaky v jednom – na jednej strane kosti (z rebra) mäso zo sviečkovice a na druhej z roštenky

Tabasco

veľmi pikantná omáčka, vyrába sa z čili papričiek druhu tabasco, octu, soli a dozrieva v dubových sudoch

Tacos

múčne alebo kukuričné tortily naplnené rôznymi náplňami, zrolované a niekedy spojené špajgľou

Tafelspitz

tradičné viedenské jedlo, príbuzné talianskemu bollito misto a francúzskemu pot-au-feu. Je to varená hovädzia špička pokrájaná na plátky a podávaná s opečenými zemiakmi a varenou zeleninou

Tagliattele

výraz pre tvar cestovín, vo francúzštine sa však tento výraz často používa pri surovinách upravených do podobného tvaru

Tahina

arabská pasta z rozdrvených sezamových semiačok

Takenoko

krehké výhonky bambusu

Tamarind

tropické ovocie kyslej chuti

Tandoori

vysoká hlinená okrúhla pec, používaná v Indii na prípravu pokrmov, ktoré sa tiež označujú tandoori

Tapas

malé porcie jedál, neoddeliteľná súčasť španielskej gastronómie, objednáva sa ich niekoľko naraz

Terina

druh paštéty, ktorá sa varí vo vodnom kúpeli, pomenovanie dostala podľa nádob, v ktorých sa pripravuje

Terrine de poisson

rybia zapečená paštéta

Teryiyaki

japonský výraz označujúci techniku varenia mäsa alebo ryby, ktorá sa marinuje v marináde a potom sa griluje alebo opečie. Vďaka cukru obsiahnutému v marináde sa na povrchu vytvorí mierne skaramelizovaná glazúra

Tortiglioni

talianske krátke silné rúrkovité cestoviny

Tortilla

španielska omeleta z rozšľahaných vajec, na plátky nakrájaných zemiakov, olivového oleja a soli. V Mexiku sú to suché placky z kukuričnej múky alebo trojuholníkové čipsy z kukuričnej múky

Tournedos

pomenovanie pre rezy mäsa zo zužujúcej sa časti sviečkovice

Tramezzino

sendvič v tvare trojuholníka, plnený rôznymi plnkami

Trenette

talianske cestoviny podobné špagetám, no majú sploštený prierez

Trofie

cestoviny používané v ligúrskej kuchyni z múky z tvrdej pšenice a vody, majú tvar podlhovastých špicatých gnocchi

Truffes

guľôčky z roztopenej čokolády, smotany, vajec a rumu obalené v čokoládovom prášku

Trulli

druh talianskych cestovín v tvare malých slimákov

Ttoro

rybacia polievka z rezov tresky, nalieva sa na opečený chlieb

Tuile

okrúhla, mierne prehnutá tenučká chrumkavá sušienka z mandľovo-karamelového cesta, používaná často ako dekorácia dezertov

Tzatziki

grécky šalát zo strúhaných uhoriek, jogurtu a olivového oleja